Etiketter

, ,

sparris

Jag är för närvarande något dofthandikappad (vårförkyld), vilket kommer tämligen olägligt nu till Kristi himmelsfärd, när man äntligen kan ta sig tid med familjen och lägga lite extra krut på matlagningen. Det är då jag ser att man har fått tag på lite nyskördad sparris till Söder om Småland för kvällens meny. Visst blir man sugen – tills man inser att det faktiskt inte går att smaka något av det där – även ifall jag hade haft möjlighet att åka dit. Och visst hade det suttit fint med en Saison eller liknande till den nya sparrisen, men vi ska inte glömma vinerna!
Jag vet – det finns en hel del illasinnade rykten om att sparris skulle vara högst olämpligt att matcha vin med. Emellertid så är de alla helt falska. Den enda anledningen till att sparris inte skulle fungera till denna primör skulle vara ifall den var illa tillagad – eller dålig till att börja med. Ja, ett visst undantag bör göras för alltför fatade vita viner, där ekbeskan eventuellt kan krocka med sparrissmaken, men annars – fritt fram för vitt!
Givetvis fungerar torr riesling alldeles utmärkt till (för att det typ är det bästa vita vinet evur). Men för att inte upprepa mig alltför mycket så tänkte jag dra fram lite andra alternativ:

lorentz

Pinot Blanc
Relativt okänd druva för många som ibland blandas ihop med Pinot Gris eller Sauvignon Blanc. Vinerna blir rena, friska, med neutral fruktig smak. Det kanske inte låter så upphetsande, men till sparris kommer det verkligen till sin rätt. Kommer helst från Alsace, där man av någon anledning får ha Pinot Auxerrois i blandningen och ändå kalla det Pinot Blanc. (Vilket gäller första vinet nedan).

Tillgängligt finns: 
2011 Bestheim Pinot Blanc 79:-
2010 Jean Sipp Les Trois Terroirs Pinot Blanc 95:-

Silvaner
I Franken gör man de bästa Silvanervinerna. Ifall man i Alsace gör Tyska viner på Franskt sätt, så gäller här tvärt om – man gör Franska viner på Tyskt sätt. Resultatet är viner med kraftigare struktur än i många andra Tyska vitvinsregioner – viner som ligger på par med ölen när det gäller att matcha den rustika Tyska maten. De långa namnen är helt omöjliga att komma ihåg – håll istället utkik efter de speciella flaskorna – Bocksbeutel.

Tillgängligt finns:
2012 Divino Nordheim Sommeracher Katzenkopf Silvaner Kabinett Trocken 89:-
2012 Juliusspital Silvaner Kabinett Trocken 119:-