Etiketter

, , , ,

asinone_ubicazione Toscana är ett fantastiskt område. Det är så att det är lite för bra för att vara sant. Rullande kullar, pittoreska byar, fantastisk mat och viner som är gjorda på Jupiters blod. Det är inte för inte som jag och min fru hade långtgångna planer på att gifta oss här. Vi hade till och med det mesta ordnat – boende, lokal, blommor, mat, vin etc. var nästan bestämt innan vi kom på den lilla svagheten i vår plan: Hur skulle vi få ner allt folk? Det gick inga direktflyg till Florens eller Sienna från vår del av landet, och oavsett hur man skulle ta sig innebar det en ganska ordentlig bilresa. Efter en del logistiska cirkelresonemang kom vi fram till att även om en liten kärntrupp säkert skulle kunna tänka sig en äventyrsfylld resa med flygplansbyten och Italienskt motorvägsrally, så var det för mycket att begära av det stora flertalet. Istället förlade vi eventet till en annan typ av rural miljö närmare hemmet.
Så varför tar jag upp det här då? Jo, jag kom att tänka på det i samband med ett av Påskhelgens vin, som faktiskt föranledde hela bröllopsplaneringen. Vinet i fråga var 2005  Poliziano Vino Nobile de Montepulciano – även känt som min frus ”bästa vin” under en period. Jag kan förstås bara hålla med, för det är fantastiska vin de gör i Montepulciano.
Vinområdet Montepulciano har däremot varit en doldis för många. När man tänker på Toskana går tankarna snarare till Chianti, Brunello eller till 80 talets våg av Supertoscanare. Däremot så har Montepulciano som vinregion funnits åtminstone sedan 800-talet. Precis som i Montalcino så använder man sig av en speciall klon av Sangiovesedruvan. Här heter den Prugnolo Gentile och utgör grunden till Vino Nobile de Montepulciano. Poliziano har däremot inte funnits lika länge.  Utan startade 1961, då den nuvarande ägaren Federico Carlettis far köpte ett par hektar vinmark precis utanför staden. Man började med att producera de klassiska vinerna på Sangiovese, men har gradvis expanderat och köpt in nya vinmarker. Idag finns förutom Nobile-vinerna från Montepulciano även viner på internationella druvor från Cortona och Maremma.
Systembolaget brukar vara ganska bra på att ta in Poliziano-vinerna, även om de ofta ingår i tillfälliga lanseringar.
Nedan ett litet urval:vino_nobile_montepulciano_layer

2009 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Vigne Nuove 149:-
Ett tillgängligt, tillräckligt hedonistiskt ”dricka nu” vin. Gjort på unga vinstockar, och framtaget speciellt för den svenska marknaden (verkar det som).

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano ca 189:-
”Flaggskeppsvinet” – Ett par steg upp på komplexitetsskalan jämfört med ovanstående, men kan vara lite tillknäppt i början av sin karriär – lagra gärna. Det finns tyvärr inte tillgängligt nu – men håll utkik bland nyhetssläppen framöver!

2008 In Violas Cortona 179:-
Polizianos Cortona-projekt – bygger på 3 hektar från sydvästsluttning. Druvan är  Merlot, och hintar om en mer internationell, generös stil. Jag har ännu inte testat!

2006 Asinone Vino Nobile di Montepulciano 399:-
Toppcuvéen från ett litet område med ideella förutsättningar för Vino Nobile. En nivå över övriga viner.