Etiketter

, ,

Tänkte det kunde vara lite trevligt att gå in på de bruna belgarna också. Trots allt har rätt många druckit Leffe blond och sen kanske en del av dem också gått in på deras andra kända öl, Leffe Brune.

Här kommer vid dock göra en medvetet lite felaktig sammansättning av flera stilar. Med belgisk dark ale syftar man på i stort sätt allt från pale ale till stout, men här är det mer det som skulle kunna motsvara en klassisk brown ale som vid syftar på, samtidigt som vid klumpar hop det med belgisk dubbel, en lite kraftigare öl av klostertyp.

Gemensamt för dessa sorter är att de är bruna eller mörkt bärnsten till färgen och i smaken hittar man ofta toner av karamell och toffee och den för Belgien typiska fruktiga jästtonen.

Brother Thelonius, amerikansk ”abbey ale”, alltså amerikansk öl brygd i belgisk klosterstil. Sött med toffee och torkad mörk frukt och en lite lagom humleton.

Leffe Brune, karamellig klassisk belgisk klosteröl från ett av världens största bryggerikoncerner, lite mörkt bröd och sirap.

Gouden Carolus Cuvée van der Keizer Blauw, en mer avancerad och märktig belgare, som är hyllningsöl till kejsare Karl V. Massor av torkad frukt, melass fruktiga jästestrar och annat gott. Finns en hel drös på bolagen runt i sverige.

Maredsous 8, också en klassisk klosteröl. Lite mer åt russinhållet med jästtoner och en lite alkohol.