Etiketter

, , , ,

buddy

What Would Jesus Drink?

Jag är inte någon kyrklig eller religiös person på något sätt, men har alltid varit fascinerad av den rika mytologin, riterna, legenderna och kraften hos olika religioner. Så för att kombinera vinintresse, påsk och religion så har jag suttit och okynnesefterforskat vad Jesus drack och vad folk sedan har druckit för att vara lika hippa.
Nattvarden som kristen ritual kommer ju från Jesu sista måltid tillsammans med sina lärjungar. Denna måltid lär ha varit en Judisk Påskmåltid, där man bland de olika symboliska rätterna äter osyrat bröd och dricker vin. Nattvarden ska ha ägt rum i Jerusalem under en period när staden som bekant var ockuperad av Rom. Romarna har alltid varit ganska glada i vin och har i princip odlat det i vartenda land de ockuperade – till och med England. Däremot var det inte sannolikt att importerat romerskt vin användes vid nattvarden. Troligare är det att inhemskt vin användes då även Israel har en lång vinodlingshistoria. Detta kan befästas både i Bibliska texter och med arkeologiska fynd. Däremot är det inte omöjligt att vintillverkningen vid den här tiden påverkats av Romarnas intåg för att förse ockupanterna med de drycker de krävde. Söta viner stod högst i kurs. Däremot var dessa reserverade för de förmögna, och de viner som dracks vid nattvarden lär inte ha varit av denna typ. Troligare är att vinerna var torrare, om möjligt smaksatta med örter eller liknande och kärvt. Att göra lagringsdugliga viner var nämligen eftersträvansvärt. I den billigare kategorin för att de skulle hålla när legionärerna gav sig ut i fält, och i den dyrare av samma anledning som idag -de nyanserade mognadstonerna.
Kristendomen spred sig över det romerska riket, som delades mellan öst och väst -Vilket sedan skulle utmynna i en delning mellan ortodoxa och katoliker dvs med eller utan påve. Däremot kunde allihop enas över att nattvarden skulle vara ett av de heliga sakramenten. Alltså behövde man vin, och mycket av det. För längre ner i södra Europa och generellt där det är varmare så får man faktiskt dricka från nattvardsbägaren och inte bara doppa ett minimalt stärkelsekex i den som när jag sist konfirmerades.
Detta innebar att vinodlingen i många fall blev nära kopplad till kyrkan. Vingården blev ett vanligt inslag på kloster runt om i världen, och vinodlingskunskapen fördjupades. Detta kan fortfarande ses på en mängd etiketter – kloster, prieure, priorat, monasterio, convento, osv. är ju vanliga inslag i vinnamnen. 1309-1377 flyttade påveresidentet till Avignon (och alla påvarna blev Franska). Fast efter ett tag blev det tydligen lite tråkigt, och Påven ville ha semester så han skaffade ett nytt sommarslott på landet. Semestersatsningen resulterade i namnet på vindistriktet Chateauneuf du Pape.
För att få lite styr på vad som producerades så infördes en del krav i Kanonisk rätt. Nedan ett urdrag från en inofficiell Engelsk översättning från 1983. (Enbart den latinska varianten är officiell.)

Can. 924
§3. The wine must be natural from the fruit of the vine and not spoiled.

Det är ganska tydligt att målet med de här reglerna var att undvika att hela församlingen blev sjuka, vilket säkerligen var ett stort problem. Men det fanns ju fortfarande problemet med transporten – hur skulle man lyckas hålla vinet drickbart ifall man inte skulle använda det direkt på orten?
Catholic Encyclopaedia ger oss svaret:

”To conserve weak and feeble wines, and in order to keep them from souring or spoiling during transportation, a small quantity of spirits of wine (grape brandy or alcohol) may be added, provided the following conditions are observed:
The added spirit (alcohol) must have been distilled from the grape (ex genimime vitis);
the quantity of alcohol added, together with that which the wine contained naturally after fermentation, must not exceed eighteen per cent of the whole;
the addition must be made during the process of fermentation.”

Så nu kunde man alltså dricka portvin också till nattvarden – inte alls dumt.
Nästa tillägg kom på 1900-talet då man börjat använda bekämpningsmedel för att öka sin vinproduktion. Problemet blev ju då att vinet inte längre per definition var ”natural from the fruit of the vine” utan nu innehöll en hel del tillsatser. Med detta gick man till högsta instans redan 1922:

”Mass Wine: Treated with Sulphurous Anhydride, Etc. (Holy Office) Private.
The Holy Office was asked by the Archbishop of Tarracona: Whether in the Sacrifice of the Mass, wine may be used which is made from the juice of the grape, treated with sulphurous anhydride or with potassium bisulphite.
Reply. In the affirmative.”
(Private) ; Holy Office, 2 Aug., 1922.

Så efter det var det bara fritt fram att använda vilket vin som helst till nattvarden – man hade gårdarna, möjlighet att massproducera och i värsta fall tillsätta lite alkohol för att göra vinen hållbara. Vad blir då resultatet av detta? Jo: the Catholic Supply där den trendmedvetne prästen kan botanisera bland oblat, (kolla in det som kan delas i 69 delar) och nattvardsvin från alla världens hörn – antingen i 12 pack eller ”jugs”. Lovely!

vatican
Idag har ju inte Systembolaget öppet, och tanken är väl att alla ska vara ledsna och tänka på Jesus idag. Ifall ni har kommit så här långt i mitt blogginlägg så har ni åtminstone tänkt på Jesus, och en av två är inte dåligt! Gå istället in och beställ ett par flaskor Cuvée du Vatican, från området kring påvens sommarslott – en tidigare nattvardsvinsleverantör.

Glad Påsk!