Etiketter

, , , ,

På senare tid när man diskuterat öl med folk, har jag fått kommentaren att Leffe är en väldigt god öl. Det är Leffe blond de tänker på (de har en bruin också, men ingen verkar ha druckit den…), en med Belgiska mått mätt ganska massproducerad öl.
Ölstilen blond är väldigt stor i Belgien och har också tagit sig till resten av världen. Den är en ljus ale, med ganska typiska belgiska toner; fruktig och lite lätt kryddig, med mycket fyllighet där jästen får en tydlig och framträdande roll.
Det är rätt stor skillnad på de olika bryggeriernas blond och systembolaget har faktiskt en hel drös i sitt sortiment, speciellt bland beställningsutbudet.

Självklart måste ju Leffe blond vara med här, så ni har nåt att jämföra med!

Duvel är en annan belgisk storsäljare som är rätt välkänd på svenska krogar och säljer så pass mycket att bryggeriet har bytt namn till Duvel/Moortgart (bara Moortgart innan).
Det är väl inte en blond rent tekniskt, men det har väl aldrig hindrat någon. Tycker definitivt att den hör hemma i en sån här provning.

Maredsous 6, en tvättäkta klosteröl, som också den bryggt av Duvel/Moortgart. Ganska lättdrucken och enkel att tycka om. Lätt sötma och en aning fruktighet.

Sen måste vi ju ha lite mer av en tungviktare: Gouden Carolus Cuvée van der Keizer Rood. Inte heller den här räknas väl som en riktig blond, men den har ganska mycket gemensamt om än lite mer. Finns bara på ett fåtal bolag, så beställ hem den till just ditt. Kan kännas som relativt dyr på 109:-, men det är en 75a och enormt prisvärd!

Med detta i korgen ska få er en riktig helkväll! köp lite trevliga ostar till, gärna nån vällagrad hårdost och en riktigt fesen kittost.