Etiketter

, , , , , , ,

Grand_Hotel,_Lund-1Vi har bestämt att i vår familj så firar vi inte alla hjärtans dag. Vi känner väl lite att romantiken försvinner ifall det ska behövas en högtid för att få oss att göra någonting för varandra. Så på ett lite infantilt rebelliskt sätt har vi de senaste åren demonstrativt gjort någonting romantiskt i nära anslutning till (men inte på) den 14:e Februari. Så även detta år när vi den 15:e istället helt orelaterat till alla hjärtans dag gick ut på en ”Wine makers dinner” på Grand i Lund. Fast någon romantisk middag för två blev det ju inte. Istället fick vi en mycket trevlig kväll tillsammans med vinmakare och viner från Clos du Rouge Gorge.
Förutom att vara ganska svårt att uttala så är Clos du Rouge Gorge en mycket liten producent från södra Frankrike, vid foten av Pyrenéerna i den lilla byn Latour de France. Här har vinmakare Cyril Fhal köpt 2 hektar vinmark av mycket gamla vinstockar med främst Carignan och Grenache. Cyril brukar marken helt ekologiskt, och gör allt (!) jobb själv förutom vid skördetid, då han hyr in ett par säsongsarbetare för att hjälpa honom. Förutom att vingården är mycket liten, produceras här väldigt lite vin i förhållande till ytan. På grund av de gamla stockarna som ofta producerar mindre (men mer koncentrerad) druvjuice och Cyrils perfektionistiska urvalsprocess blir skördeuttaget inte mer än ca 12hl /hektar. I jämförelse så är det inte ovanligt med skördeuttag på 200hl/hektar för Carignandruvan som Cyril odlar. Även ett kvalitetsområde som Brunello di Montalcino har ett lagstadgat uttag på 56hl/hektar. Man kan med andra ord förstå att vinerna kostar lite med den urvalsprocessen. Clos du Rouge har på kort tid blivit berömt, iallafall i vinnördkretsar, framförallt på grund av Cyrils förmåga att uttrycka finess och fräschör i en region som präglas av rustika och alkoholstarka viner. Det är med andra ord inga små förväntningar vi har när vi träder in i Grands matsal för att träffa Cyril.

cyril-fhal
Cyril är huvudet kortare än sina två värdar från vin och natur, och ger ett intryck av att vara intensiv om än något reserverad. Han är inledningsvis lite avvaktande, men så fort han får möjlighet att prata om sina viner blir han mer talför. Då vi är mitt i Februari hade det blivit flera återbud pga sjukdom, så åhörarskaran var begränsad till 6 tappra själar. Kvällen började med en något mer ordnad provning, och utmynnade sedan i en 4 rätters meny komponerad efter Cyrils viner. En mycket lyckad kväll med goda viner och gott sällskap! Tack till Emil och Ulf på Vin och Natur för att ni organiserade kvällen. Det provades lite vin också – inga formella noter togs vid middagen utan efterkonstruerades vid hemkomst.

Clos du Rouge Gorge Blanc 2010, 2011
Vingårdens vita vin kommer från två parceller Mycket gamla (uppåt 70 år) macabéo stockar planterade på gnejs resp. ögongnejs. Det har lagrats på stora Österrikiska fat utan batonnage (i princip omrörning). Vinet är friskt och medelfylligt med förförisk längd och aromatik. Citron, lavendel örter och lakrits i sina mest subtila och förföriska inkarnationer präglar doften. 2010:an är i perfekt drickfas just nu. 2011:an som serveras till maten känns fortfarande något ung med en högre syra som gömmer smakrikedomen man finner hos det något äldre vinet.

Clos du Rouge Gorge Jeune Vigne 2011
Grenache från ”unga” vinrankor planterade i skiffer för ca. 25 år sedan. Målet är att göra ett lättdrucket och fräscht vin, och det lagras därför mycket kort tid på fat. Cyril berättar att druvorna skördas tidigt för att inte uppnå för hög mognad, vilket hade lett till ett klumpigare och eldigare vin. Vinet är först lätt porlande, men finner sig snart i glaset och doften framträder fruktig och fräsch med florala övertoner. Munkänslan talar samma språk, och till maten sitter vinet som en smäck. I dagsläget är detta ett charmigt matvin, men jag tror nog att något år på flaska hade avslöjat vinets potential. Mycket gott redan nu i vilket fall!

jeunes

Clos du Rouge Gorge Vielle Vigne 2008, 2010
Carignan har under senare delen av 1900-talet varit en riktig volymdruva. Ifall du druckit ett sämre vin från Languedoc någon gång så har du med största säkerhet redan testat den. Druvan är ökänd för att ge hög avkastning (uppemot 200hl/hektar), men ingen bra sådan. Oxford Companion to Wine sammanfattar dess nackdelar med ”high in everything – acidity, tannins, colour, bitterness – but charm” och dessutom ”unsuitable for early consumption, yet unworthy of maturation.”
Jag har tidigare smakat en del Carignan viner, och är redan överbevisad om att Oxford Companion to wine inte vet vad de pratar om. Jag var däremot inte beredd på att det kunde vara så här bra! Bara av att se det hällas upp i glaset blir man glad. Vinet är mörkt blålila ända ut i kanten och formligen vibrerar i sin intensitet. Doften ger lager på lager av mörk frukt, torkade örter, anis, och nyslaget gräs. Smaken bjuder på stor koncentration, med ett mineraldriv som samtidigt får vinet att kännas lätt på foten. Någon klumpighet eller eldighet är det aldrig tal om. Det är svårt att tro att detta är Carignan – även ifall det är från 100-åriga stockar. Vi testar både 2008:an och 2010:an under kvällen. 2008:an kombineras med en lammrätt vilket visar sig vara en fantastisk kombination. Till maten står den i en klass för sig. 2010:an ter sig något odefinierad och outvecklad i jämförelse. Det återstår att se ifall 2010:an kommer att nå samma höjder.

Clos du Rouge Gorge L’ Ubac 2010
Det här vinet kommer från en del av vingården som är mycket brant, och namnet L’ Ubac avser just detta – fast eftersom detta är södra Frankrike där sol finns i överflöd är finessen att vinrankorna inte får så mycket sol pga sluttningen. På så sätt mognar druvorna långsammare och får en mer nyanserad karaktär. Vinrankorna är även här mycket gamla och består till största delen av Grenache.
Här snackar vi elegans! Doften slår emot en som en blomkvast med lavendel, viol och färska örter! Elegansen, lättheten och doftdjupet drar tankarna till Nebbiolo eller Pinot Noir, men örtigheten och frukten håller oss kvar i Södra Frankrike. Det här är ett meditationsvin, där var sniff låser upp nya doftdimensioner. Kvällens bästa glas vin – fast till lammet drog nog ändå Vielle Vigne 2008 det längsta strået.

Vinerna finns för privatimport via Vin och Natur!