Etiketter

, , , , , , , , , , ,

544351_363148417131643_182360087_n

Förutom de sporadiska rekommendationer som vi brukar ge i och med våra blogginlägg tänkte vi ge oss på att skapa lite rätsida på systembolagets nyhetslanseringar. Det är nämligen någonting med nyhetens behag som gör att vi och många med oss ägnar oproportionerligt mycket tid på att bedöma och orera kring dessa lanseringar. Vi tänkte erbjuda er vår syn på det hela – hur subjektiv den än må vara. Vi är ju ännu inte inbjudna till sortimentprovningarna utan kommer var månad välja ut ett par viner eller öl ur utbudet som vi tycker är särskilt intressanta. Detta kan bero på att vi druckit dem tidigare, gillar producenten, tycker etiketten är snygg eller bara tycker att de är spännande. Urvalet är i princip de drycker som vi i första hand hade lagt våra pengar på.
Vi hoppas att ni också ska tycka att det är intressant!

Vita viner:

1999 Reichsgraf von Kesselstatt Piesporter Goldtröpfchen Riesling (halvflaska) 59:-
Ett halvtorrt moget bersåvin till ett ofattbart pris. Köp ifall ni får chansen!
Passar till: Bersån, skaldjur med smakrika tillbehör, eller varmrökt lax.

2002 Wegeler Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese 129:-
Ytterligare en mogen riesling – i helflaska i detta fall. Producenten Wegelers toppvin ”Geheimrat J” var Carl Hamiltons riesling of choice – bara en sån sak.
Passar till: Bersån, skaldjur med smakrika tillbehör, eller varmrökt lax.

2011 Hirsch Zöbing Riesling 129:-
Nej men se där – triss i Riesling. Denna yngre variant från Johannes Hirschs i Österrike. Här odlas alla druvor enligt biodynamiska principer – och det gillar vi!
Passar till: Fisk/skaldjur, sushi.

Röda viner:

2010 Gratena 85:-
En ekologisk Toscanare som fick stående ovationer från kritikerkåren när den lanserades sist. Då såldes den slut innan jag hann testa. Frågan är ifall den lever upp till Hypen…
Passar till: Ett enklare vin till pizza/pasta

2009 Paternoster Synthesi 109:-
Aglianico del Vulture brukar ge bra utdelning för insatt kapital, både på lång och kort sikt. Detta från en producent som jag ännu inte testat. Jag förväntar mig ett rustikt mustigt vin med charm.
Passar till: Mustiga grytor

2008 Poliziano In Violas Merlot 179:-
Poliziano är en favoritproducent här hemma. Ifall ni inte testat så köp deras Vino Nobile – Vit etikett för omgående konsumtion, och svart för att gömma i källaren något år. Här är det däremot druvan Merlot som de pressat vin på. Det ska bli mycket intressant att se vad de kan prestera!
Passar till: Smakrika kötträtter

Öl:

På ölfronten kommer det enormt mycket bra och skulle man köpa allt man borde så blir det ett stort hål på sparkontot.

Oskar Blues Deviant Dale’s India Pale Ale 54,90:-
Oscar Blues paketerar i stort sätt all sin öl på burk istället för flaska, men låt inte det avskräcka er. Burk är väldigt stort just nu på den amerikanska craft beer marknaden och det kommer att komma mer och mer kvalitetsöl på burk även i Sverige. Det här är en riktigt bra dubbel IPA med ordentligt med frukttoner under den amerikanska beskan.
Passar till: sig själv eller kanske en bra burgare.

Cuvée De Ranke 73:-
Belgarna är helt fantastiska när det gäller öl och De Ranke är definitivt inget undantag! Detta är en blandning mellan De Ranke’s suröl och Girardin’s lambic. Syra, ek, vinäger och torr frukt när det är som bäst! Jag tror nog att detta skulle vara en utmärkt dryck för de som har lite svårt för standardöl men har en fäbless för lite svåra viner! Lagra gärna länge, eller drick den med en gång.
Passar till: Skaldjur, vit fisk eller i solen.

BrewDog Abstrakt AB:12 129:-
Sverige är en av Brewdog’s största marknader och detta skotska bryggeri levererar ständigt nya godsaker och har en hel del i det fasta sortimentet på bolaget. De håller dessutom på att öppna en krog i Stockholm! Abstraktserien är begränsad och ges ut en gång per år i numrerade flaskor. I år är det en ”imperial black belgian  ale” (typ belgisk IPA eller stout, hmm…) lagrad på Invergordonfat med hallon, björnbär och tayberries (skotsk hallon-björnbärs korsning). Massor av allt med andra ord!
Passar till: Desserter, speciellt mörk choklad.

Brekeriet Cassis 69,90:-
Detta är ett av Sveriges bästa och kanske minsta bryggerier, som lanserar Sveriges bästa öl för första gången utanför mässorna. När de stod på Stockholm beer and whiskey förra året blev det fullständig succé. Denna gång kommer 500 flaskor till bolaget och endast två lådor till lika många utvalda krogar. Svarta vinbär möter spontanjäst och frodas!
Om ni jobbar så sjukskriv er och om ni bor norrut så sätt er i en bil och kör till Malmö eller Staffanstorp med en gång!
Passar till: Ska nog njutas som den är!

Westvleteren XII 125:-
Världens bästa öl enligt Ratebeer! Ett mytiskt bryggeri med ett mytiskt öl.
Detta är fösta och kanske enda gången den här ölen får säljas utanför sitt trappistkloster. Normalt sätt får man bara köpa den under en dag på året och då bara en låda per bil som besöker bryggeriet. Massor av komplex smak och en helt unik upplevelse! Dock så släpps den inte idag, utan den 7e och då via systembolagets webbeställningar. De krogar som får ta del av den kommer troligen att blir dragna genom lott…