Etiketter

, , , , , , , ,

en liten provning 1

Först ut i vår vinprovningsserie är: Italien! Ni som följt bloggen vet kanske att jag har en speciell dragning till Brunello di Montalcino vinerna. Detta tillsammans med Barolo- vinerna i norr hör enligt mig till Italiens största viner. Men istället för att jag ska berätta så får ni själva testa. Nedan har jag sammanfattat ”facit”, dvs systembolagets smak och doftanalys, samt en kommentar från mig. Som jag nämnt tidigare så ska ni bara ta dessa smaknoteringar som vägledning – ifall ni hittar någonting helt annat i vinerna så är det förstås så mycket mer spännande – och rätt!

Vinprotokoll går att ladda ner här!

Vin 1 : 2010 Terreno Chianti Classico

Område: Toscana

Bakgrund:
Chianti Classico är ett vin som genom århundraden har vuxit upp tillsammans med råvarorna och maten som lagas i samma region. Alltså är det vanligtvis medelfylligt med god syra. Druvan Sangiovese (som betyder ”Jupiters Blod”) brukar kännetecknas av en syrlig körsbärskaraktär. Det är vanligt att man blandar upp Sangiovese med en mindre del andra druvor (För att få kallas Chianti Classico måste Sangioveseandelen minst vara 85%) för att ge vinet lite mer struktur.

Druvor : Sangiovese 90%, canaiolo 10%

Doft: Kryddig, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon och salvia.

Smak: Kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, pinjenötter, kakao och salvia.

Vin 2 : 2008 Pio Cesare Nebbiolo

Område: Piemonte

Bakgrund:
I nordvästliga Italien inte långt från alperna ligger Piemonte. Områdets namn betyder ”Bergets fot” och det är precis här som det börjar bli brant. Terrängen gör att det ofta blir dimmigt, och huvuddruvan har fått sitt namn från detta fenomen. ”Nebbiolo” kommer från ordet för dimma ”nebbia” . Mest kända är man för vinerna från byarna Barolo och Barbaresco som kan bli mycket långlivade. Detta vin är en selektering av vin från firmans vanliga Barolo och Barbaresco. Nebbioloviner brukar karaktäriseras av en stor aromatik. Rosor, nypon, körsbär, pinje är vanliga i ungdomen, för att sedan kompletteras med multna löv, och tjära. Man kan även ofta känna igen vinet på de sträva, men finkorniga tanniner som kommer fram framförallt i eftersmaken.

Druva : 100% Nebbiolo

Doft : Nyanserad, kryddig, aningen utvecklad doft inslag av fat, körsbär, rosor, viol och romrussin.

Smak : Stram, nyanserad, aningen utvecklad smak med inslag av fat, körsbär, rosor, viol och sandelträ.

Vin 3 : 2010 Allegrini Valpolicella Superiore

Område :  Valpolicella
Bakgrund: 

Valpolicella är kanske mest känt för gemene man för sin Amarone. Man producerar däremot andra vinstilar också. I denna Valpöolicella Superiore använder man sig av en liknande druvblandning som man gör med Amarone. I detta fall lät man däremot inte torka druvorna innan vinikation. Istället lagrar man vinet på stora slavonska ekfat (samma typ som i Montalcino) och barriquer (225l tunna som ger en tydligare fatkaraktär – används ofta i Bordeaux). Resultatet är ett medelfylligt generöst vin. Jag brukar leta efter en tydlig örtton i Valpolicellaviner – lite som när man precis klippt en gräsmatta eller beskurit en växt. Denna ”gröna” ton brukar samsas med en chokladig, mörkfruktig ton.

Druvor : 70% corvina veronese, 25% rondinella och 5% oseleta.

Doft : Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, mörka körsbär, salvia och choklad.

Smak : Nyanserad, kryddig, fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, choklad och salvia.

Vin  4 : 2009 Terredora Aglianico

Område :  Kampanien

Bakgrund :
I södra Italien växer vad många brukar kalla ”Söderns Barolo” – inte för att den direkt påminner om Barolon till stilen, utan snarare för att den har kapaciteten att producera nästan lika stora och komplexa vin. Bra viner blir det iallafall, appellationen Taurasi DOCG kan ni hålla utkik efter ifall ni vill testa några av områdets bästa viner. Precis som Barolo handlar det här om ett mycket långlivat vin. Det är dock något fylligare – där Barolo är elegent är det här rustikt. En kryddig, mustig ton karaktäriserar det här vinet. Nypon eller till och med en ton av krossad tomat kan man med lite god vilja skönja.

Druva : 100% Aglianico.

Doft : Kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, rosmarin, choklad, kanel och anis.

Smak : Kryddigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, rosmarin, nypon och kakao.