Etiketter

, , ,

Efter att jag förra måndagen fick tillfälle att besöka ett väldigt stressat huvudkontor för en av världens mest hypade bryggerier, kom jag att tänka på deras resa dit där de är idag.

2006, efter ett par års hembryggning, startade matte- och fysikläraren Mikkel Borg Bjergsø och hans vän Kristian Keller fantombryggeriet Mikkeller. De började bryggde till en början experiment i hemma i köket och i större skala hos Ørbæk.
I samma veva startade Mikkels tvillingbror, Jeppe, Ølbutikken och började sälja Mikkellers öl. I och med distributionen via Ølbutikken, exponeringen på Danmarks ölfestival och en förstaplats på Ratebeer, med Beer Geek Breakfast, började de få stor uppmärksamhet internationellt och Shelton Brothers började importera deras öl till USA.
Under 2007 slutade Kristian, så Mikkel fick köra vidare själv och har sen dess utökat ganska så ordentligt.

Numera bryggs det mesta av Mikkellers större produkter på de Proef i Belgien och de har samarbetat med de flesta riktigt bra micro- och craftbryggerier.
2010 öppnades Mikkeller Bar, som har vunnit en hel del barpriser i Danmark. Just nu jobbar det en hel drös med folk på ”bryggeriet”.

Det är kanske inte helt konstigt att vi bara fick ett 20-minuters möte hos Mikkeller. Förutom bryggningen och baren, så håller de CBC (Copenhagen Beer Celebration) i maj och de håller på att öppna en ny restaurang på Nørrebro och en i San Fransisco. Det gick också ett rykte ett tag om att det skulle komma en i London. Dessutom har de börjat med sprit. Torrhumlad vodka, gin och olika varianter av fatlagrad och destillerad Black.

Om ni nu ska dricka nåt då? I stort sätt allt från Mikkeller är riktigt bra, visserligen med en hel del galna experiment bland raderna med flaskor. Jag tror nog bara jag har druckit en öl som har varit lite sådär och ska jag ha en favorit så tänker jag vara nostalgisk och säga Öresund Stout. En helt fantastisk öl som bryggdes åt Sällskapet Maltes 20-års jubileum 2006. Finns tydligen bara på Mikkeller Bar för 1000 danska och stående i vissa ölförråd.

Amerikan Dream och K:rlek tycker jag ni kan springa och köpa med en gång. (Bolagets sida är nere, så inga länkar)

Testa även något från Evil Twin (Jeppes bryggeri) eller To Øl (Mikkellers elever Tore och Tobias bryggeri) när ni är ute på krogen.

Det är förresten den blogbekanta Fredrik Johansen som är barchef på Mikkeller and Friends på Nørrebro