Etiketter

, ,

_DSC0120

Vi tänkte dra igång en serie inlägg under devisen ”En liten vinprovning” där tanken i princip är att förse er med all den information ni behöver för att prova och jämföra ett antal viner åt gången. En light-provning alltså, och vi sköter planering och research.
Vinerna som vi väljer kommer att i största möjliga mån hämtas ur ordinarie sortimentet på Systembolaget. På så sätt är det bara för er att ta er förbi närmsta bolag och få med er en hel provning hem. Jag hoppas att det kan vara någonting som kan uppskattas.
Innan vi drar igång provningsinläggen så är det lika bra att vi går igenom grunderna.

FÖRBEREDELSER

Vi kommer att bistå med ett tema för var provning, samt Indikation på vilka viner som ingår i provningen. Dessutom kommer ett provningsformulär i PDF att finnas tillgängligt på vår sida. Vad du behöver göra är att handla vinerna (0,5dl per person brukar vara lagom för provningen, men det kan vara bra att ha lite till ifall man vill smaka extra av något specifikt vin. Så max 10 personer på en flaska brukar jag köra. ). Sedan är det bara att bestämma vilken sorts provning man vill ha – helblind, halvblind, eller öppen.
Helblind innebär att man inte har någon aning om vad som kommer serveras alls. Här kan man gissa druva, land såväl tema för provningen ifall man vill.
Halvblind provning innebär att man får reda på vilka viner som kommer att serveras, men inte i vilka glas de kommer att vara.
Öppen är öppen – då vet man allt.
Sedan kör man igång!

GLASEN

Det går att använda de flesta sorters glas till en vinprovning. Men för att man ska kunna jämföra vinerna på ett rättvist sätt så är det bra ifall glasen är likadana. Annars är risken att vinerna ter sig olika pga de olika glasen.
Formen på glasen bör vara päron- eller tulpanformade, så att kupan smalnar av upptill. På så sätt koncentreras vinets aromer i glasets övre del och det blir lättare att ta till sig dofterna.
Det är även en fördel ifall glasen står på fot. Detta då de dofter vi bär med oss inte ska påverka doften. Även om man är ren om händerna är det lätt att tvål och parfym påverkar doftbilden. Ikea har alldeles utmärkta vinglas för detta ändamål till mer än skäligt pris.

VINETS UTSEENDE

Det första man bedömer hos ett vin är vanligtvis utseendet. Här är det viktiga att man har ett någorlunda välupplyst rum samt en vit yta. Här duger ett vitt A4 alldeles utmärkt. Luta på vinglaset och håll upp det mot den vita ytan. Är vinet klart eller grumligt? De flesta viner är idag klara, men det finns ett och annat naturvin som ska vara grumliga då de inte är filtreras eller klarnas. En annan aspekt man kan bedöma är vinets ålder. Ett ungt vitt vin är vanligtvis nästan färglöst med ljusgula till ljusgröna toner. Ifall vinet har gulare toner kan detta antingen bero på att vinet varit fatlagrat eller att är ett något mer moget vin man har i glaset.
När det gäller röda viner kan man börja med att titta på färgintensiteten. Denna kan indikera vilken druva man har att göra med. Ett Pinot Noir- vin har till exempel traditionellt en lägre färgintensitet än ett Cabernet Sauvignon vin. Men se upp! Det finns alltid undantag!
Röda viners mognad visar sig också på färgen. När de är unga har de en djup purpurröd färg med hög färgintensitet. Mognade viner däremot får en alltmer tegelröd nyans, och börjar samtidigt bli alltmer transparenta.

VINETS DOFT

Doften är egentligen där det händer. Det är här det går att fånga upp de nyanserade dofterna som gör vart vin unikt. Snurra lätt på glaset så att vinet kommer i rörelse och avger så mycket doft som möjligt. Håll sedan näsan i glaset och andas in aromerna. Försök att identifiera dofterna. Frukt, blommor, örter, bär, svamp, rotfrukter, skog, löv, källare, godis, charkuterier, rök, petrolium, mineral, jord, skiffer, kalk, stall, svett och kattpiss är exempel på vad vin kan dofta. Men leta inte för mycket efter förutbestämda markörer. Det viktiga är vad just känner att det doftar. Ifall det doftar som trädgårdsarbete, nykokt sylt, farmors källare, din första bil, eller en fisketur så är det bra mycket mer beskrivande än ifall man bara skriver ner ”fruktig, med svarta vinbär, fatlaraktär”. En sådan beskrivning kan gälla för dussintals viner, medan det kanske bara är ett vin som doftar som din farmors källare. Dröj inte kvar för länge på vart vin, utan gå hellre vidare till nästa glas. Man blir lätt hemtam.

SMAKEN

Ta en klunk av vinet. Skölj runt det i munnen och dra samtidigt in lite luft. Behåll vinet i munnen cirka 15 sekunder. Svälj eller spotta. Hur smakade det? Som bekant är de smaker vi är kapabla att känna sött, surt, salt, beskt och umami. Resten av det vi uppfattar som smak är egentligen dofter. Så känn efter igen – stämmer det överens med doftintrycket? Är det en intensiv smak som håller i sig eller dör den ut snabbt? Finns det någon eftersmak?
Det går också att uppleva ifall vinet är tunt eller fylligt,strävt eller mjukt, syrligt eller eldigt etc.

HELHETSINTRYCK

När man har dissikerat vinet på detta sätt kan det vara på sin plats att samla ihop till ett helhetsintryck. Ni vet det här med att summan av delarna är större än delarna för sig? Det stämmer mer än väl in på vin. Ofta är det väldigt svårt att sätta fingret på exakt vad det var man gillade i vinet. ”Balans” brukar vissa dra till med, ”charm” fungerar för andra. Det är extremt individuellt, och går sällan att beskriva så att det kan förmedlas till andra. Men försök! Skriv ner en rad så att åtminstone du själv förstår varför vinet var så bra / dåligt.
Och diskutera med de andra! Gissa vilket vin det var ifall ni provar halvblint, eller vilken druva, vilket land, region, etc. Det är ju trots allt umgänget kring bordet som står för den största delen av upplevelsen – oavsett vinet.

Vinprotokoll går att ladda ner här!