Etiketter

, , ,

Häromdagen var jag på jobbresa i Köpenhamn. Jobb innebär öl.
Ölkontorstudiebesök, ölmöten och öldrickande, gärna i en ganska vild blandning. Det är alltid lika spännande att se vem man får träffa och vad för öl man får smaka.

Fermentoren hittade jag en gammal favorit på fat, Duchesse de Bourgogne. Jag hade lite glömt bort hur bra denna öl är. En trevlig, lite fruktig syra backas upp av rejält med frukt och karamellig sötma.

Ölstilen heter Flamländsk rödöl och är ytterligare en stil som är typisk för Flandern, men denna gång från västra delen.
Som bas används för det mesta en motsvarande belgisk brown ale, en söt och lite halvmörk öl med rödfärgande malt och candisocker, som man ”infekterar” med bland annat lactobacillus under jäsningen. Mjölksyrabakterierna gör att man efter ett års lagring eller mer på ekfat, får en starkt syrlig karaktär som kan påminna om ättika eller vinäger. För att dämpa syran tillsätter man färsk öl och får en dryck med runda fruktiga toner.

Lagrar man flamlänsk rödöl framträder sötman och frukttonerna mer och syran dämpas.
På bolaget kan man få tag på Rodenbach Grand Cru, som är en av de vanligare i stilen, men också en av de lättaste.
Jag hoppas ju att vi i Sverige får mer tillgång till den här ölstilen, speciellt på fat!