Etiketter

, , , ,

sardinien

När jag letar budgetviner brukar jag hålla utkik efter doldisregioner. Vinområden som fortfarande är så okända utanför sin egna gränser att vinbönderna har det svårt att få det att gå runt på att bara exportera vin. Eftersom vinerna inte hunnit anpassa sig till världsmarknaden är de ofta fortfarande ganska trogna sitt traditionella utförande.
Ett område som stämmer in på dessa kriterier är Sardinien. På Sardinien har man odlat vin i olika former sedan 800-talet f.Kr., då det introducerades av Fenicierna. Sedan dess har ön bytt ägare ett antal gånger, men fortsatt att odla vin. De viktigaste blå druvorna är Cannonau, Carignano och Monica. Som alla ger upphov till karaktärsfulla viner i matvänlig stil. Förutom de torra vinerna görs söta varianter och till och med en portvinsliknande variant gjord på Cannonau.
Bland de gröna druvorna är den mest populära lokaldruvan Nuragus. Sitt namn har den fått av de runda försvarstorn av sten, Nuragher, som öns tidigare befolkning (1000 F.Kr.) lämnat efter sig. Tyvärr verkar viner på denna druva inte finnas tillgänglig för oss på nordligare breddgrader. En annan grön druva som odlas är den kanske lite mer välbekanta Vermentino, som också har öns enda DOCG (högsta kvalitetsklassificeringen i Italiensk vinlagstiftning) Vermentino di Gallura.
Jag gillar ö-viner, de har ofta haft chansen att utvecklas lite mer ifred, och på så sätt bli lite mer särpräglade och karaktäristiska än sina inlandskusiner. Jag rekommenderar starkt att testa några av Sardiniens viner, framförallt på Cannonau och Vermentino. I Sverige finns en del att tillgå, och prisläget är riktigt bra i förhållande till hur mycket vin man får för pengarna.

2010 Argiolas Cannonau 79:- 
Det enda som finns i butik just nu – och det håller på att ta slut verkar det som. Ett härligt rustikt vin med härlig frukt. Passar till den klassiska Italienska maten.

Tyvärr får man ta till beställningssortimentet för att hitta mer – men gör det!

2008 Bingias Monica di Saradegna 79:- (Monica)

2010 Iselis Bianco 125:- (Vermentino)