Etiketter

, ,

image

De flesta tänker nog i huvudsak på tre saker när de tänker på Tjeckien: hockeyspelare, deras frisyrer och öl.
Den tjeckiska pilsnern är världskänd och är väldigt populär i Sverige, men ordet pilsner och dess ursprung har förvanskats en hel del under åren och har blivit lite synonymt med ljus lättdrucken öl. Det är rätt många gånger i veckan jag står bakom baren och en gäst på andra sidan vill ha ”något ljust och lättdrucket, en pilsner eller nåt”. Även produktionsmässigt har öltypen till stor del blivit förändrad och numera finns det inte bara tjeckisk pilsner, utan också tysk och europeisk. De flesta är producerade i väldigt stor industriell skala och innehåller andra sockergivare än malt.
Den ursprungliga pilsnern kom från staden Plzen (Pilsen) i Tjeckien och kom till på 1840-talet. Det var en bryggarson som experimenterade fram ett recept baserat på den lokala metoden med underjäst öl som lagrades i grottor för att hålla det på rätt temperatur. Detta i kombination med mjukt lokalt vatten, ljusare malt än vad brukligt var och tjeckisk saazhumle gav en ny gyllene öltyp som snabbt blev populär.
Det finns en del mindre bryggerier som fortfarande brygger med gamla metode, som ger karakteristiska ljusa, ofiltrerade och ganska smakrika, lite fruktiga öl.
Jag kan tyvärr inte ge några direkta tips på vad ni ska shoppa eftersom bolaget inte har något tjeckiskt ofiltrerat i sitt sortiment. I Malmö har det på sistone börjat dyka upp bra grejor på krogen (fat är grejen!) och jag vet att det finns en hel del på andra håll i Sverige. Ut och leta med er!