Etiketter

, ,

Det finns en hel drös människor i vårt land som, om man frågar dem om de är intresserade av öl, svarar ja och förklarar att de emellanåt köper ”den där skotska ölen Innis & Gunn, den är väldigt intressant. Den är lagrad på whiskyfat, visste du det?”
Nu är detta ju inte alls fel, Innis & Gunn är lagrad på skotska whiskyfat och definitivt en mer intressant öl än Mariestad och Norllands och dessutom en av de mest sålda ölen i den ganska stora systembolagskategorin ”ale”. Sverige är en av de största marknaderna för Innis & Gunn och det har producerats en, eller ett par specialare just för Sverige.

Nu tycker jag nog att just Innis & Gunn är en form av mord på både bra öl och whiskeyfat. Visst är det drickbart, men jag hade hellre druckit ölen som den var och hällt något roligare på fatet.

Den största anledningen till varför man lagrar öl på ekfat är ju såklart smaken. Nytt ekfat smakar ju såklart ek, lite träigt och kan bli lite åt det syrliga och skarpa hållet om ölen har legat på fatet länge. Testa att suga på en bit ek en stund så förstår ni.

Framför allt öl med tydlig maltbas passar bra för fatlagring, men det mesta funkar.
Bland de vanligaste faten att lagra öl på är whisky- och bourbonfat.
Whiskeyfat ger en lite, bränd ton och kan smaka väldigt mycket whiskey när den legat länge. Bourbon ger en sötare smak med toner av vanilj och choklad och är väldigt vanligt i USA eftersom bourbon måste lagras på nya ekfat och man därför säljer faten efter en omgång.
I framförallt Belgien använder man rödvinsfat att lagra lambic i. Syraprofilen i rödvinet passar bra mot bretten och man kan få lite trevliga mikroorganismer på köpet. Annars får man toner av rödvin med framförallt svarta vinbär och tanniner. Vitvinsfat ger däremot rundare, sötare och lite lätt fruktiga toner.

Självklart kan man lagra öl på alla möjliga sorters fat, tequila är min personliga favorit, men detta är de vanligaste.

Den första februari är det släpp på bolaget och då kommer det en hel drös fatlagrade godingar!:

Goose Island Bourbon County Stout, en av mina favoritstouter!
BrewDog Paradox Isle of Arran
La Binochoise XO
Mikkeller George Cognac
Mikkeller/Three Floyds BooGoop Grand Marnier