Etiketter

, , , , , , , ,

hamster

Det nya året börjar så sakteligen infinna sig med allt vad det innebär, löften ska hållas, dieter ska följas: vårt nya liv börjar nu. Med detta i åtanke är det kanske inte så frestande med gott vin och god mat som det borde – vi hade ju precis chansen att få vårt lystmäte av den varan i slutet av December. Framåtblickande istället då? Ifall vi ska planera vårt nya liv, så vad sägs om att planera in ett par vinupplevelser? För man kommer ganska långt med lite planering. Jag tänker förstås på lagring av viner! Men det gäller att ha lite framförhållning.

Systembolaget i all ära, men de säljer nästan aldrig äldre årgångar. Visst, de säljer vinerna när de släpps av producenten precis som överallt. Men i områden där det produceras viner finns en helt annan kultur av ”bruksviner” som kan drickas medan man lagrar de lite mer krävande vinerna. I Sverige är det lite annorlunda eftersom alla viner i princip konkurrerar med varandra, och konsumenterna hellre köper en tillfixad Bordeaux -wannabe från Chile än ett charmigt men enklare rödtjut från södra Frankrike.

Även om de flesta viner är goda att dricka i sin ungdom så är det många som har långt större potential. Så när man betalar lite mer för ett vin så får man också räkna med att ge det lite tid för att det ska komma till sin fulla rätt. Det är däremot inte bara dyrgriparna som mår bra av lite tid på rygg. Även viner i lite lägre prisklass kan med fördel lagras något för att man ska få en större smakupplevelse.

Det hela handlar ju förstås om vad man gillar – många uppskattar sina vin unga, då frukten är tydlig, tanninerna kraftiga och eventuell fatlagring framträdande. Bra mat till ett sådant här vin är en stor köttbit med tillhörande fet sås (biff med bea). Andra gillar viner när smakerna fått god tid att smälta samman, mer nyanserade, finstämda vin med stor aromatik. Dessa kanske passar bättre till långkokta grytor där smakerna också hunnit smälta samman.

Personligen kan jag inte vara så kategorisk – vissa vintyper föredrar jag unga, och andra lite äldre. Riktigt gamla viner har jag inte haft förmånen att smaka än – vi får se hur länge jag orkar låta mina lagringsobjekt ligga. Som ni kanske märkt är det röda viner jag tänker på i första hand. Vita viner dricks något oftare unga, med ett antal lysande undantag.

Systembolaget har en bedömning av lagringsvärdighet i samband med sina viner, men denna är väldigt konservativ – från Systembolagets sida vill man ju inte stå för att kunderna i god tro lagrar sönder ett vin. Därför står det ”Vinner inte på lagring” på de flesta av deras viner. Det man då ska hålla ögonen öppna för är deras ”kan lagras” eller ännu värre ”bör lagras. Då kan du ge dig på att det är säkrast att lagra minst ett halvt decennium. De är bland vinerna som ”inte vinner på lagring” man kan hitta viner där man kan få bra utdelning på lagring redan inom 1-2 år. Det är absolut värt att testa! Jag ger er ett par vintips att börja med från ordinarie sortiment.

Barossa (Australien):
2010 Peter Lehmann The Barossa Shiraz 119:-
Barossa Shiraz med hög fruktighet, fatkaraktär, örter och mint. 1-2 år kommer att skapa balans, och integrera fatkaraktären med frukten.

Provence (Frankrike):
2010 La Bastide Blanche 139:-
Ett kraftpaket från södra Frankrike. En blandning av 70% mourvèdre, 25% grenache, 3% cinsault och 2% carignan. Ett par års lagring kommer att sammanfoga de olika druvsorterna. Jag blev själv förvånad över förvandlingen (med en annan årgång) från kraftigt och spretigt till balanserat och nyanserat.

Valtellina (Italien):
2009 Le Tense Sassella 133:-
Ett vin från norra Italien norr om Piemonte. Här odlar man också Nebbiolo (my precious) men vinet är lite mer finlemmat än till exempel Fontanafreddas Nebbiolovariant. Detta betyder att den är lite mer aromatisk också. Ett par års lagring kommer att skapa balans mellan syra och tanniner, så att aromatiken blir mer framträdande.

Hur ska man lagra då?
Egentligen är svaret: enligt konstens alla regler, med kontrollerad temperatur, luftfuktare etc. …
Men det har i alla fall inte jag möjlighet till, så jag försöker så gott det går.
Något lägre temperatur än rumstemperatur är att föredra, inget starkt ljus, inga snabba temperaturväxlingar, extrema temperaturer etc.
För ovanstående tips fungerar dock garderoben bra – det har fungerat för min del!