Etiketter

, , ,

Som säkert en del har märkt har ”microbryggeritrenden” fått så pass stort genomslag att de stora bryggerijättarna börjat få upp ögonen för en annan sorts pr och marknadsföring och vill lockat till sig en publik de tror sig tappa.

Detta har tagit sig uttryck i att de stora (med svenska mått) bryggerierna tar till nya knep som att ”nya” bryggerier lanseras, som egentligen bara är samma gamla fast under nytt märke och med fräcka etiketter.
Exempelvis har Spendrups lanserat en serie öl som heter saker som Sir Taste-Alot och Pistonhead, som i alla fall i det senare fallet är rätt så dålig öl.

För att göra en liten jämförelse med andra länder så ligger sverige lite i lä när det gäller bryggeristorlekar.
I Europa räknas bryggerier som producerar upp till 2 miljoner liter öl om året som microbryggeri, detta mest av skattetekniska skäl och detta kan man väl också säga gälla som måttstock i Sverige.

I England räknas bryggerier som producerar upp till 5 000 hL (hektoliter=100L) som micro och i USA är det lite mer komplicerat:

Ett craft brewery ska vara litet, oberoende och traditionellt, dvs. max producera 700 000 000 L (!) öl, max ägas till 24% av ett icke craft brewery och minst hälften av produktionen ska bestå av helmaltsöl, dvs. öl som är bryggt utan andra sockertillsatser. Local brewery är det om minst 75% av ölen säljs på andra ställen och de producerar mellan 1,5 och 230 miljoner liter per år. Där under räknas de som antingen nano (upp till 470 L) eller eventuellt som brewpub.
En massa regler gör också att en del hamnar utanför, så av 1759 amerikanska bryggerier räknas bara 43 som craft och cirka 100 står utan definition.

Om då jämför med lilla Sverige där ett av våra största bryggeri, Carlsberg Sverige, producerar ca 163,5 miljoner liter om året. Det gör att de klassar in med en av delarna för att bli ett craft brewery. Sen klarar de ju absolut inte de två andra delarna, men det är ju en helt annan sak.

Man borde kanske i Sverige definiera om begreppet kring mikrobryggeri och börja kalla det för hantverksmässigt producerad öl istället, eller hantverksbryggeri (finns ett bryggeri som heter Hantverksbryggeriet dock), det är ju trots allt ölen som är det viktigaste. Det betyder dock inte att ölen i fråga behöver vara bra, men om den är dålig då kanske det tyder på sämre hantverk snarare än ingredienser och tekniker som är valda för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Om ni testa någon bra Svensk och hantverksmässig öl tycker jag ni ska gå loss på något från t.ex. Nynäshamns Ångbryggeri.