Etiketter

, , , , ,

I dagarna säljer ju de flesta butiker ut sånt som Svenskarna inte ens velat ge bort till varandra. Så också med Systembolaget. Men det känns på något sätt inte lika rätt – för vem köper rea vin? Tankarna går till de här småskämmiga ”kort datum” markeringarna som finns lite slarvigt klistrade på det gråa köttet i charken eller det svällda mjölkpaketet. Visst ligger det litet i den där liknelsen, för man rear ju inte ut någonting utan anledning. Tack och lov är systembolagets motiv litet annorlunda än de flesta matvarubutiker – och anledningen hänger ihop med deras krångliga lanseringssystem som ändrats för många gånger för att ens jag ska hinna med. I alla fall så har de ett antal tillfälliga lanseringar som finns till försäljning under en begränsad tid. När denna tid går ut (eller håller på att gå ut) får importören till produkten möjlighet att dumpa priset för att på så sätt tunna ut ett väl tilltaget lager eller sälja slut restflaskor.

Detta betyder därför inte att det är dåliga viner som reas ut – bara de som inte är tillräckligt mainstream. Under åren har jag hittat en hel del bra viner i den här kategorin – allt från Tysk och Österrikisk toppriesling, till högklassig röd Bourgogne har jag lyckats hitta. Det gäller bara att man noggrant kollar upp vad det är de rear ut – ibland kan det röra sig om en ovanligt misslyckad årgång som inte är prisvärd ens till rea pris – så var det till exempel med Bordeaux 2007 som man försökte sälja ut under förra året.
Hur hittar man då de här fantastiska erbjudanden? Eftersom Systembolaget är funtade som de är vill de inte skylta med att de ibland rear ut alkoholen. Innan 2012 stod priset på varan i rött med tidigare pris i parentes under. Då man tyckte att detta kunde vara provocerande (rabatt på alkohol!) så strök man det. Idag finns det oftast ingen indikation alls på att varan är prissänkt. Antingen står varans nya pris på hyllan, men i många fall står faktiskt det gamla kvar, och man får inte reapriset förrän i kassan. Vad man får göra är att gå in på systembolagets hemsida och söka på ”varor med nedsatt pris” -det finns en ruta man klickar i under ”pris” för att få fram detta.
För er som tycker att bolagets sida är något krånglig (mig själv inkluderad) har jag gjort en liten sammanfattning av vad de rear ut i dagsläget.

den röda sidan finns en lång rad med överprissatta Bordeaux:er från årgångarna 2006-2008, inga fynd men något bättre pris på ett par klassiska flaskor. Här köper man inte vin utan slottsnamn. Här finns även högklassig Barolo, Österrikiskt och  Portugisiskt.

När det gäller vitt så ser det liknande ut – ett gäng Bordeauxslott i toppen med Chateau d’Yquem i topp – dyrt men ett vin utöver det vanliga. I lite lägre prisklass finns ett antal Tyska Riesling från Mosel och Rheinhessen – en vinkategori som verkar lite svårsåld i Sverige. Tyvärr finns inga kockrena viner i dagsläget – trots mellandagsrean. Det gäller helt enkelt att hålla ut lite.

God Fortsättning!