Etiketter

, , , ,

En ölstil som passar perfekt nu på vinterhalvåret är barley wine. Mörkare, sötare och mer smakrikt och med ett namn som kanske vittnar om dess historia.

Vad jag har läst (nä, ingen källa här inte…), så ska namnet möjligtvis kommit till någon gång under tidigt 1800-tal. England var ständigt i krig med Frankrike på ett eller annat sätt och det var då självklart ont om varor från kontinenten. Eftersom England alltid har haft en väldigt krävande överklass som gillar sin dricka, så blev det ganska ont om franskt vin. Lösning blir då att man brygger öl som man kan ersätta det förlorade vinet med och en ny ölstil har uppfunnits. Barley för korn och wine för styrkan eller likheten.

Ett engelskt barley wine är i stort sätt en engelsk bitter med mycket mer malt och därmed mycket mer socker att jäsa till alkohol och ha till restsötma. De har en komplex söt smak ofta toner av toffee och sirap.
Amerikansk barley wine är mycket mer generöst humlad och har för det mesta en kraftigare jästprofil med ”estriga” toner. Det är inte heller ovanligt att det är ännu mer malt än de engelska varianterna.
De flesta barley wine ligger på 9-12 %.

Är man lite nybörjare på barley wine tycker jag man ska ta och beställa hem två bra svenska, Nils Oskar Barley Wine och Nynäshamn Bötet Braley Wine.