Etiketter

, , , ,

recioto2
Året går mot sitt slut, och i dess sista skälvande dagar skriver jag nu till er för att för sista gången 2012 berätta vad ni ska dricka. Såhär efter juldagarna brukar det vara nyårsmenyn som panikartat ska sättas ihop. Champagne och bubbel avhandlade jag förra året i Amileaks, och för matchning till huvudrätt får ni kolla gamla bloggposter ifall ni är så inklinerade. Istället tänker jag mer på efterrätten. För chanserna är väl ändå ganska stora att många av er tänker avsluta året med någonting sött. Det är inte heller helt omöjligt att detta söta kombineras med obscena mängder choklad? I fall du känner igen dig ska du genast pinna ner till närmsta Systembolaget och införskaffa ett rött dessertvin, närmare bestämt en Recioto, för i så fall är kvällen räddad. En bra Recioto i tillräcklig mängd kan släta över även de mest episka för- och huvudrättskatastrofer.

Men vänta! Innan ni försvinner genom dörren kan det vara på sin plats att läsa in nedanstående info så att ni kan låta som ni vet vad ni pratar om på systembolaget, eller till nyår:
Recioto är ett rött sött vin från Valpolicella området i Italien.
Själva ordet Recioto kommer från recie, vilket på den lokala dialekten betyder öra. Vinet är kallat så på grund av att man valde ut de mognaste druvorna som stack ut en bit från vinklasarna som öron. Dessa druvor torkades sedan och drog i bästa fall på sig lite botrytis – ädelröta. Detta gjorde att det som fanns kvar av druvorna blev mycket koncentrerat och aromatiskt. Eftersom druvmaterialet vid det här laget hade mycket hög sockerhalt avstannade jäsningen innan allt socker var förbrukat och vinet blev sött på ett naturligt sätt. Recioton var det dominerande vinet i Valpolicella i tusentals år fram till att man efter andra världskriget hittade en jäststam som kunde jäsa ut den där sista sötman och skapa torrare viner -Amarone. I gengäld blev dessa nya viner väldigt alkoholstarka – upp till 16-17% är inte ovanligt. Som följd av detta genombrott kom Recioton lite i skymundan, och alla örondruvor gick till Amaronen istället.
De som fortfarande producerar dessertvinet gör det ofta vid sidan av Amaroneproduktionen i mindre skala. Det är däremot tur att det fortfarande görs – för gott är det.

En fördel gentemot Amaronen är att man slipper lagra det så länge – det går utmärkt att dricka vinet tidigt på frukten då sötma och syrlighet fortfarande är väl balanserade. Det ni ska leta efter är Recioto della Valpolicella som nästan uteslutande är rött, eller Recioto di Soave som är lika fantastiskt, men med gröna druvor. Till det röda vinet äter man som bekant de härliga choklad desserterna – kakor,fondanter, brownies, etc. Medan man till det vita serverar till exempel en äppelkaka.

2011 Delitia Recioto della Valpolicella Classico 99:-

2010 Domíni Veneti Recioto della Valpolicella Classico 149:-

Jag valde själv att servera en Recioto på mitt bröllop och det blev väldigt lyckat.
Gott nytt år!