Etiketter

, ,

Nu när året snart är till ända borde jag kanske ha skrivit en ölårskrönika. Men det gör jag inte. känns inte riktigt rätt att skriva en årskrönika på en blog som bara funnits några månader (vill ni ha årskrönika, så börja här). Istället ser vi framåt.
Nästa år tror jag blir ett fantastiskt ölår, både för ölets utveckling i Sverige och för mina egna ölupplevelser och här på bloggen.
Det kommer att bli en hel massa ölfestivaler att besöka, bland annat CBC och helt nya Malmö Öl & Whisky Festival.

Vad ska ni då dricka till det ni ska äta?
Jag tänker festligt och kanske gärna friskt, med mycket smak, men inte för tungt.

Ni får helt enkelt en liten lista på öltyper ni kan fundera på:

 • Gueuze (uttalas chös, göhze, chröse eller typ hur ni vill)
  Spontanjäst och blandad belgisk öltyp, torr med en bra syra och fruktighet, ibland avrundad med lite sötma. Grapefrukt, äpple, jäst och krut.
  Passar perfekt till riktigt vällagrade hårdostar, gärna på get eller får. Annars tänk skaldjur eller allt som riktigt torrt bubbel passar till. Perfekt till tolvslaget.
  Cantillon Gueuze är bäst, men finns inte på bolaget. Gueze Tilquin eller Oud Beersel Oude Geuze Vieille
 • Saison
  Elegant nordfransk lantölstil med toner av stall, jäst och frukt.
  Bra till milda kittostar, vit fisk och lite kryddigare rätter.
  Brekeriet Saison eller Södvik Säsong.
 • IPA och DIPA
  India Pale Ale och Double India Pale Ale är välhumlade, relativt ljusa ales. Citrusen och fräshören i de amerikanska sorterna fungerar perfekt till nyårsmat. Testa en lite sötare DIPA till köttbiten och ta en lite lättare och friskare IPA till fisken och osten.
  Modus Hoperandi eller Torpedo.
 • Barleywine
  Eleganta dessertöler med bra och komplex sötma. Kör dem till desserten (glass, frukt och choklad funkar super) eller njut av bara ölen för sig själv.
  Det är lite brist på barley wine i bolagets sortiment, så det får bli en nästan barley wine istället. Bötet eller Hibernation.

Gott nytt ölår!