Etiketter

, , , , , , , , , ,

4horsemenL

Då är det ju snart Jul / apokalyps, lite beroende på vilken kalender du går efter. På Butelj & Flaska väljer vi att se det som ett par intensiva julölshävardagar, och passar på att få vårt lystmäte av vin. Vi har ju börjat få tillskickat oss en del varuprover, den här gången ett gäng viner från Glenelly i Sydafrika och Domaine del’Amauve från Seguret i Provance. Båda vinerna importeras av Bizling Wine & Spirits. Vi bestämmer att det skulle vara kul att testa vinerna samtidigt, och drar därför ihop ett gäng vänner för att slippa hälla ut något av vinet.
Glenelly är en relativt ny producent, som startade 2003 då May-Elaine de Lencquesaing som fram till 2007 drev och ägde det berömda Grand Cru-slottet Pichon Longueville Comtesse de Lalande i Pauillac i Bordeaux. Man gör en serie endruvsviner, samt ett par lite exklusivare blandningar där den ena är en Bordeauxblandning och den andra en mer internationell variant. Just Pichon Longueville ligger mig och min fru Nära hjärtat efter ett Bordeaux besök 2008, och därför är vi spända på att smaka hur det Sydafrikanska projektet ter sig. Glenellys tagline är dessutom ”South African wine with a French touch”.
För att skapa någon typ av kontrast till de Sydafrikanska vinerna blandar vi i ett par Domaine del’Amauve viner i provningen – må vara att det inte är samma vintyp, men det är ändå rimligt att anta att de har en något mer Fransk framtoning än Glenelly vinerna.
Domaine de l’Amauve är en familjeägd vingård på elva hektar belägen i kommunen Seguret i Provence. Produktionen består främst av två röda och ett vitt vin från appellationerna Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages Seguret, man producerar även enklare lantvin och bordsvin.
Önolog och vinmakare är Christian Voeux, har varit konsulterande vinmakare hos Château Mont-Redon i 24 år och han är numera även ansvarig för Château La Nerthe i Châteauneuf du Pape.

Vi börjar med de vita:
Vit-flight

Vin 1: Tyvärr korkskadat, ganska lindrigt, och man kan ana en frisk blommig, doft bakom korken. I munnen är korkskadad något mindre framträdande, men den döljer ändå en stor del av smaken med sin funk. Synd.

Facit : Domaine de l’Amauve ”La Daurèle” 2011

Vin 2: Här tar det inte lång tid innan vi vet vad det rör sig om – klassisk popcorns chardonnay. Trots det uppenbara fjäsket gillas den av de flesta vid bordet. Ett guilty pleasure vin. Enhälligt det godaste vita.
Facit: Glenelly Chardonnay – 2010

Och sedan de röda:

red-flight

Vin 3: mörk uppenbarelse, som vid första sniffen känns rätt så mörkfruktig, läder, funk och till och med ett och annat grönt drag kan finnas. I munnen är vinet ungdomligt med höga tanniner, mörkfruktigt med chokladtoner. Hade behövt lite mat. En röst till kvällens röda.
Facit: Glenelly Merlot 2010

Vin 4: En ganska klassisk shiraz doft, utan att dra åt för mycket sylt. Våt granskog, kött, och mörka bär i doften. Smaken matchar bra, utan att bli för fjäskig. En röst till kvällens röda.
Facit: Glenelly Syrah 2009

Vin 5: Här hade vi något helt annat! En mer subtil doft som påminner om reducerade bär både röda och svarta, och örter. Mycket koncentrerad doft. I smaken bjuder vinet på en mycket hög koncentration med mer av allt som doften lovade. De 15 procenten märker man inte av. Tre röster till kvällens röda.
Facit: Domaine de l’Amauve Réserve 2010

Vin 6: Efter förra vinet så märks det att vi är tillbaka i Sydafrika igen. En ”skogsbrandskomponent” blir väldigt tydlig i jämförelse. Det här vinet har lite mer ålder än de två första – det märks både på färg och smak. Doften är mer nyanserad och mindre turbodriven än de två första vinerna. Smaken innehåller mörk frukt, läder, kryddor, choklad och fat. Välintegrerat och strömlinjeformat. Två röster till kvällens röda.
Facit: Grand vin de Glenelly 2007

Så hade Glenelly den där Franska touchen? Kanske inte direkt ifall vi får avgöra. Skillnaden mellan det franska vinet och de sydafrikanska var stor. Däremot så gör de inte alls dumma Sydafrikanska viner med en Sydafrikansk touch.
Tack till alla provningsdeltagare för utmärkta åsikter och smaknotiser!