Etiketter

, , , , , , , ,

soldera

Den största nyheten de senaste veckorna har onekligen varit den tragedi som inträffade den 2 December i Montalcino. Ni som har följt bloggen har förstått att jag har en alldeles speciell svaghet för en av Italiens vinskatter – Brunello di Montalcino. Jag har ännu inte druckit tillräckligt många Brunelloviner för att egentligen kunna uttala mig om vinernas inbördes kvalité. Men på min önskelista över Brunelloviner står ett namn ohotat (nåja) på första plats: Soldera. Därför är det fruktansvärt att höra att någon under natten mellan den 2:a och 3:e December brutits sig in och hällt ut de 6 årgångarna som för närvarande lagras på fat (2007-2012 i de stora slavonska ni vet). Förutom de tömda faten var ingenting vandaliserat eller stulet – en mycket precis målmedveten aktion med andra ord.
Det spekuleras i att aktionen är kopplad till Brunellogate – skandalen från 2008. Vad som hände då var att det uppdagades att vissa producenter hade använt andra druvor än de tillåtna i sina Brunelloviner – ett mycket allvarligt brott mot vinlagstiftningen. I och med detta beslagtogs de misstänkta producenternas hela produktion, och detta innebar att dessa vingårdar led stora förluster – både förtroendemässigt och genom frysta tillgångar. Utredningen fick ner antalet producenter till 3 och de åtalade till 6 nämligen:

  • Stefano Campatelli, direktör för Consorzio del Vino Brunello di Montalcino) och medlem i the Brunello certification committee
  • Baldassarre Fanti, Ordförande för Brunello producers association
  • Lamberto Frescobaldi, Castelgiocondo winery
  • Niccolò d’Afflitto, Castelgiocondo
  • Giampiero Pazzaglia, Argiano
  • Paul Harri, tidigare på Banfi

Det uppdagades att ovanstående vinerier och personer hade blandat i bland annat Merlot från Puglia i sina klassificerade Brunelloviner för att kunna göra vinerna fylligare utan att för den sakens skull behöva hålla nere produktionen. En hel del Brunellopurister tyckte att detta var direkt förkastligt, och i spetsen av puristerna kunde man givetvis hitta Gianfranco Soldera. (det är ju mycket därför som hans viner står högst upp på önskelistan). Man kan ju tycka att detta inte är något väldigt allvarligt, men då får man betänka att de mer seriösa producenterna håller nere produktionen till ca. en fjärdedel av vad man hade kunnat producera ifall man hade använt förbättringsdruvor. Däremot hade man förlorat Brunellokaraktären – vilket också var det som ledde till upptäckten.
Så det är inte helt osannolikt att aktionen mot Soldera på något sätt är kopplad till denna skandal. Själv förnekar dock Soldera detta.

I alla fall förlorades i runda svängar en 80000 potentiella flaskor vin. För en liten producent kan en sådan förlust vara förödande – det innebär ju att inga nya intäkter för försäljning förrän om minst 6 år, eftersom lagringen av Brunello enligt lag tar så lång tid. Jag hoppas verkligen att vingården klarar sig, och att jag någon gång i framtiden när mina barn nått tidiga tonåringar får möjlighet att testa något av Solderas nya viner. För att få tag på de gamla årgångarna lär ju vara näst intill omöjligt – de var ju redan in short supply innan incidenten.

Så därför är det inte mer än rätt att vi tar en flaska Rosso di Montalcino – det lite mer tillgängliga Montalcino vinet. Jag vet att jag rekommenderat det tidigare, men det har faktiskt kommit in lite nya flaskor sedan sist.

2010 Casanova di Neri Rosso di Montalcino 179:-
2009 La Gerla Rosso di Montalcino  159:-

Båda bra tillgängliga viner – en timmes dekantering kan rekommenderas. 2010 är snäppet bättre än 2009, vilket också syns på priset.
Båda vinerna finns i en Brunelloinkarnation några hundralappar dyrare.