Etiketter

, ,

är faktiskt inte så stor!

En av kärningredienserna i öl är malt. Det är malten som bidrar med socker till jäsningen och de brödiga och söta smakerna och det är malten som ger ölen dess konsistens och färg.

På senare år har det inte bara kommit mer information om humle på flaskorna i butiken, utan också en del kring malt och jag tänker att det är en del som kanske behöver redas ut. Hur man gör malt skrev jag lite kort om här.
Genom att styra tork- och rostiningstemperaturer och mängden fukt i malten under tillverkningen, kan man styra smakkaraktärer och sockermängder.
Det finns flera hundra sorters malt, så jag tänkte bara lista de vanligare.

Till att börja med används ofta palealemalt eller pilsnermalt som bas i de flesta öl. Det är väldigt ljusa maltsorter som ger ett halmfärgat eller gyllene öl.
Karamellmalt finns i allt från väldigt ljusa till väldigt mörka sorter. Maltens socker karamelliseras under tillverkningen och bidrar till sötma,färg, fyllighet och ”mörka” sockerbaserade smaker som karamell, kola, knäck, toffee och bränt socker.
Svartmalt är en hårt rostad malt som ger extremt mycket färg och en bränd rostad karaktär. Några få procent svartmalt ger ett kolsvart öl. Används främst i porter, stout och schwartzbier.
Chokladmalt är en mörk maltsort och ger som namnet antyder en viss smak av choklad. Beroende på rostningsgrad och karamellisering kan den ge olika sorters chokladsmaker, från mjölkchoklad till bitter mörk choklad.
Vetemalt är mältat vete (istället för korn). Det ger smaker som är lena, runda och fruktiga. Används i många sorters öl, men framför allt i tyska weissbier.

Vill ni smaka vad olika malttyper ger för smaker till öl, så ta köp hem några öl med olika färgskalor, gärna lite blandat av det från Nils Oscar som står på lagerhyllorna, så får ni lite bra svenskt med er.