Etiketter

, , , , , ,

julvin

Julen kräva sina drycker! Vi har blivit bombarderade med glögg, julöl och julcognac i flera omgångar sedan mitten av November. Årets uppsättning har redan testats och det finns till och med vissa som har gjort en öljulkalender av alltihop.

Men vinet då? Visserligen släpps viner i systembolagets samtliga julsläpp, men det är inte mycket som skiljer dem från årets övriga vinsläpp. På sin höjd kan man kanske säga att prisnivån ligger något högre på den exklusiva lanseringen i December. Något annat jultema finns inte att finna. Dessutom så krävs oftast lagring på de där dyrgriparna, så bäst lämpade är vinerna kanske som julklappar – att drickas någon av nästkommande jular.
Men vilka viner är det då som är tänkt att vi ska ha köpt till den här julen? Vin och julbord är väl inte direkt de bästa av vänner. Det är för mycket vitt skilda smaker samt mycket ättika och socker som krockar med syror och tanniner i vinet. Man kan absolut matcha vissa delar av julbordet – ett friskt Alsacevin fungerar till exempel bra till både fiskbord och skinka. Medan ett kraftigare rött med lite restsötma passar utmärkt till kött och hårdostar – här fungerar ett Amarone som blir lika hedonistisk som högtiden själv.
Fast själv håller jag mig nog till ölen denna högtid – varför konstla till det när det finns ett så gott och välanpassat alternativ? Visst, något glas vin blir det nog, men i så fall efter maten till en fin bit Gruyere eller något – och då finns det betydligt fler viner att välja på.
Så vad ska jag då tipsa om ifall jag inte ens själv tänker dricka vin till julbordet? Julklappar såklart! Nedan kommer ett par viner som kan skänkas till den som önskar sig en vinupplevelse av tomten.

För den som önskar sig ett fantastiskt vin:
2009 Ridge Estate Cabernet 295:-
Ridge ersatte har funnits ända sedan 1880 i Santa Cruz Mountains som ligger granne med Silicon Valley. men det var inte förrän 1969 då Paul Draper blev Rekryterad som vinmakare som det började hända saker. Draper hade inte läst eonologi utan filosofi vid Stanford, och vinet blev en passion som sedermera kom att ta över. Hans vision var ett stort vin i Kalifornien – lika bra som de bästa i Bordeaux, men med områdets terroir. I Ridgevingården såg han potentialen till detta vin – och resten är historia som man brukar säga. Detta är Ridge andravin efter det majestätiska Montebello. Det är ett otroligt nyanserat och balanserat vin med de smakmarkörer man brukar hitta i Bordeaux, Cassis, läder, och ceder. Det behöver ett par års lagring eller en rejäl luftning för att komma till sin rätt.

För den som önskar sig en spännande champagne:
2005 Pierre Gimonnet Spécial Club 389:-
Ifall det står ”special club” på Champagneflaskan, då har man hittat något speciellt.
The Special Club or Club Trésors de Champagne bildades 1971 av en grupp mindre vinodlare i Champagne. Målet var att skapa en serie cuveer som kunde konkurrera med de stora Champagnehusens viner och samtidigt bibehålla den lokala särprägeln. Kort sagt kan man säga att de druvor som går i Special Club champagnen är odlarens bästa och mest representabla för området. Men det är inte bara ett urval i vingården. När champagnen är klar provsmakas den av medlemmarna i Special Club, och bara de viner som godkänns får släppas som ”Special Club”.
Det är inte vart år som en enskild vinodlare släpper en Special Club Champagne, och vissa år görs ingen alls – så höga är kvalitetskraven som ställs på vinerna.
Pierre Gimmonnet gör Champagne som avspeglar terroirn från den norra halvan av Côte des Blancs. 100% Chardonnay varav 85% kommer från Grand Cru lägen.

För den som önskar sig ett schysst vin:
2010 Montefalco Rosso 119:-
Montefalco ligger i Umbrien mer eller mindre mitt i Italien. Här har Marco Caprai lyckats göra Sagratino druvan världskänd med sina viner. I detta vin dominerar däremot Sangiovese. Det är ett rustikt vin med stadiga tanniner, körsbärsfrukt och fataromer.