Etiketter

, , , ,

Jag tänkte fortsätta lite med vinetiketter, men inte som sist, utan med vad man generellt kallar etikettsdrickning. Det är nämligen inte alla som är så barnsligt förtjusta i det grafiska som jag och faktiskt bryr sig mer om vad det finns i flaskan och står på etiketten. När man vet sådana saker är det är det lätt att bedöma ett vin redan innan man smakat det – baserat på sin förutfattade mening. Det kan vara så att man gillar en vinregion eller producent och därefter skapar sig en bild av vad vinet ska smaka. När man sedan väl smakar vinet är sannolikheten stor att det är de smakmarkörer man förväntat sig som man faktiskt hittar – just för att man letar efter dem. När man istället testar viner blint så försvinner detta upplevelsefilter och upplevelsen blir enbart sensorisk. Ett mer rättvist sätt att prova vin, framför allt om man vill jämföra viner kvalitetsmässigt. Däremot så är det inte helt lätt alltid – det kan vi se i det här klippet där en grupp mycket erfarna (och välkända) vinprovare blint håller Bordeaux slottet Reignacs vin högre än superstarviner som går på tiodubbla beloppet.

Så borde man inte dricka och bedöma vin på detta sätt? Bort med alla dyrgripar som ändå bara hamnar i någon gubbkällare och glöms bort. Fram för nya viner där smaken får stå i centrum och utvecklas. Eller kanske inte. Inte ifall jag får bestämma i alla fall  För min del skapas värdet av ett vin genom långt mycket mer än smak. Det berikar oerhört att känna till området, kulturen, mattraditioner i området, eller vem som bonden bakom vinet är, vilken filosofi hon eller han arbetar efter. Med andra ord varför vinet smakar som det gör just där. Det allra bästa är förstås att resa till området, dricka vinet och äta maten, träffa vinbonden och promenera i vingården. Utan allt detta är vin bara en alkoholhaltig dryck – om än god som får konkurrera med Xider och annat färdigblandat blask. Visst kan man se det som att man blir vilseledd och duperad, men det är sig själv man lurar, och det kan man oftast vara ganska medveten om.

Många studier har gjorts på detta.  Vad man kortfattat kan säga är att människan är väldigt lättpåverkade av suggestion. Vid en studie där testpersoner fick smaka samma vin, men fått olika prisuppgifter på det, var det inte bara så att man gav det dyrare vinet högre betyg. Det var även så att när man mätte hur stor del av smakcentrum som aktiverades var aktiviteten signifikant högre hos dem som trodde att de drack ett dyrt vin. Vi blir med andra ord lurade även på en omedveten nivå – och det är svårt att värja sig emot. Det är därför det är så lätt att rekommendera viner – bara genom att med stora bokstäver skriva ordet ”FYND!!!” nära en bild av vinet i valfri dagstidning så får man säkert det att smaka mycket mer förtjänstfullt för de som fyndar.

Så innan (eller efter) ni köper vin nästa gång, ta och googla det i alla fall! Ni kanske hittar en trevlig recension, ett bra betyg, eller en flashig vinrankebild. I vilket fall finns stora möjligheter att det får kvällens glas att smaka lite bättre!
Vad ska man dricka i dag då? Vad sägs om ett vin som smakar bra mycket mer än  det kostar. Med andra ord ett vin som ni kan lura era nära och kära med såhär i höstrusket. Nu i ny årgång, 2007, något fruktigare än tidigare.