Etiketter

, ,

I en del lokala ölnördskretsar har det på senare tid varit en del vilda diskutioner kring öljournalistik och vad som är vettigt att skriva. Som en del säkert vet är öl på stark frammarsch och har nog aldrig varit så poppis som nu.
Därför tycker jag det är lite märkligt att man från de breda mediernas sida inte vågar satsa på denna ädla dryck.
De flesta tv-program och dagstidningar använder sig av vinrecensenter, eller journalister som i huvudsak har andra uppdrag, för att ge öltips. Ofta märker man dessutom en tendens av sponsring från importörer och en ganska stor prägel av deras egen smak. En riktig klassiker är när Bengt Frithiofsson häller upp Samuel Adams Utopias, en av världens starkaste öl (27%), i ett pintglas och tycker att det var bättre när öl smakade öl.

Den enda dagstidningen som egentligen gör rätt är City där Fredrik Johansen skriver en gång i månaden, den person som antagligen har testat flest öl i Sverige (över 10000 betyg).

Istället för att läsa halvvinklade recensioner i dagspress och se vinnissar (aldrig nissor vad jag vet) på tv då?

Vad gäller tv så känner jag inte till något program som är vettigt. Ett tag fanns ju det utmärkta programmet Mellan skål och vägg, med Edward Blom. Genomtrevligt!

Ska man däremot läsa så behöver man ta tag i bloggar. Några tips:

Manker beer, recensioner, mat, reportage och intervjuer. Uppdateras ofta och får dessutom sitta med på systemets provningar.

Draft Magazine, amerikansk blogg och tidning med lite samma stuk som Manker fast fokuserat på USA.

Vill man ändå satsa på papper:

Bolaget, Systembolagets tidning, som jag egentligen inte tycker är riktigt bra för de som vill ha öl, men börjar bli bättre än den varit. Finns gratis på Systembolaget.

Imbibe, amerikansk tidning om dryck. Mycket öl, men en hel del annan dryck också. Kan vara svår att få tag på, men väl värt det!

Och slutligen lite om böcker…
Om ni är sugna på lite litteratur kring öl så se till att undvika de som handlar om typ ”världens 350 bästa öl”. Totalt ointressant och inte alls lärorikt. Mitt bästa tips är istället Michels öl & mat. En klar favorit!