Etiketter

, , ,

Igår var det mitten av novembersläpp och Beaujolais Nouveau-släpp på systembolaget och därför bytte jag och Jens dagar så ni får lite ölsnack idag istället.

Egentligen tänkte jag skriva om något helt annat, men eftersom detta släppet innebär den första och lite större omgången julöl så satsar vi på det istället.

De flesta julöl har det gemensamt att de är mörkare och mer smakrika. Särskilt de som är julvarianter av bryggeriernas vanliga öl. Vissa bryggerier kryddar också sina julöl med lite julkryddor.

45 stycken släpptes i den så kallade T9 modulen, som betyder att det är valfritt för butikerna att plocka hem dem, dock så går det att beställa styckevis till samtliga butiker. Jag tycker ju att man ska testa allt, så köp hem hela klabbet i omgångar och gå loss.
Hela kalaset kommer att kosta er 1099:-. Då får ni 20,4 liter öl som motsvarar 3,2 liter 40 procentig sprit. Om ni känner att ni helst lägger era pengar, lever och tid på trevligheter så borde ni dock välja lite med omsorg.
Jag tycker personligen att man kan börja med att strunta i allt under 20:-. Ok, jag ska kanske inte vara så krass, där är trots en tre, fyra köpvärda, men ändå.

Jag tänkte att ni kan börja med att gå på några av mina favoriter. Dessvärre är där några i släppet jag inte hunnit testa, så jag uppgraderar nog lite i nästa släpp.

Först en riktig klassiker: Anchor Christmas Ale. Anchor brygger med nytt recept varje år och de är alltid gott julkryddade och har dessutom den snyggaste juletiketten. Jag tycker nog att ni kan köpa på er ett par extra och spara till nästa jul! Går utmärkt att lagra, blir bara bättre!

N’Ice Chouffe. Belgisk kryddad julöl från Achouffe. Nejlika, juulig citrus och belgisk sötma. Dessutom en stor flaska att dela med sig av. (Alla öl från Achouffe har en tomte på etiketten, inte bara julölen)

Liefmans Glühkriek. Namnet för tankarna till glühwein och det är nog också tanken. Belgisk kriek kryddad med traditionella glühweinkryddor. Testa att dricka den varm!

Jag kommer att göra ett nytt inlägg i början av december med resten av julölen som släpps då, men så länge så tycker jag att ni ska ta och följa Balder på Ölrådet som ska recensera minst 150 julöl!