Etiketter

, , ,

Humleplanta. Foto: Maja Jonholm

Humle räknas som en av de gamla kulturväxterna i Sverige och Europa. Humle började troligtvis odlas och kultiveras i Tyskland på 1100-talet. Exakt när man började stoppa den i öl vet man inte riktigt, men det lär vara betydligt tidigare än så.
Till Sverige kom kunskapen om att använda humle i öl antagligen under vikingatiden och innan dess har man antagligen använt pors eller en. Under 1400-talet blev det lagstadgat att odla humle och varje bonde var tvungen att ha 200 humlestörar.
Humle är en klätterväxt som traditionellt odlas på störar. Man använder endast honplantans opollinerade blommor (kottar), varför man ser till att det bara finns honplantor i odlingarna.

I öl har humle en väldigt viktig grundfunktion: det är antibakteriellt och premierar jäst framför andra mikroorganismer. De viktigaste smakgivarna i humlen är alfa- och betasyra. Alfasyran bidrar i ölkoket till de antibakteriella egenskaperna, samt bitterheten. Betasyran ger de olika humlesorterna dess karaktär och bidrar till smak och arom i ölen.

Det finns fyra, eller fem beroende på vem man frågar, humlesorter som klassas som ”ädelhumle”, klassiska centraleuropeiska sorter som har använts väldigt länge i bryggning: Hallertau (Bayern, Tyskland), Saaz (Böhmen, Tjeckien), Spalt (Bayern, Tyskland) och Tettnang (Baden-Württemberg, Tyskland). Sen har vi den eventuella femte, East Kent Golding (Kent, England).
De nobla sorterna används i stor utsträckning i klassiska centraleuropeiska öltyper och odlas i enorma kvantiteter.

Generellt kan man säga att de centraleuropeiska och brittiska sorterna är kryddiga och jordiga, med ganska låg mängd alfasyra, de amerikanska sorterna har ofta kraftiga citrustoner och hög alfasyra och de nya zeeländska samt australiensiska sorterna är mer åt blomm- och tropisk frukthållet. Sen finns det såklart undantag åt alla möjliga håll.

Vill ni försöka jämföra lite olika humle genom att dricka öl så börja med:

Oppigårds Single Hop Ale, svensk single hop på Styrian Golding (tjeckisk variant av brittiska Fuggles)

Anchor Liberty Ale, bryggd på amerikanska Cascade

Och vill ni veta mer om olika humlesorter så kolla här.