Etiketter

, , , , , ,

Sipping on gin and juice? Pass the courvoisier? Glöm det!
Nu är det moscato som är den nya hiphopdrycken.
Ja, ni vet det där söta bubblet man drack på ”Champagnefrukosten” när man gick ut gymnasiet för att ”riktig” champagne var lite för bitter. Vinet kommer i original från Piemonte i nordvästra Italien. Moscato d’Asti eller Cinzano känns nog igen av en hel del av er. Vinet är egentligen mer eller mindre ett dessertvin med hög sötma och är alltifrån mousserande till lätt porlande. I sitt massproducerade uttryck är smakprofilen fruktig och söt med lite fläder och vindruvsliknande aromer. Det finns däremot bättre varianter som görs i mindre upplaga från utvalda växtplatser. Dessa har en helt annan koncentration och definition än de massproducerade, och blir en stor upplevelse till valfri dessert. Däremot är det blasket som blivit populärt.
Skulden till detta har Drake som i en av sina låtar ganska osannolikt rimmar ”Moscato” med ”model” :

”It’s a celebration, clap clap bravo / lobster and shrimp and a glass of Moscato / for the girl who’s a student and the friend who’s a model / finish the whole bottle and we gon’ do it big like this.”

Sen dess har det bara rullat på: Trey Songz, Roscoe Dash, T.I, Lil’ Kim och till och med Kanye West har börjat dricka blasket. Inte nog med detta, eftersom Moscato är ganska okomplicerat att rimma på har det dykt upp allt mer frekvent i musiken också:

”Still Over In Brazil Sippin Moscato, You Must’ve Forgot Though
so I’m A Take It Back To The Block Yo,”
låter det till exempel i Lil’ Kims version.

Resultatet låter ju inte vänta på sig, försäljningen i USA har fördubblats under det senaste året och överstiger nu 120 miljoner flaskor per år. En smått oöverskådlig siffra och en tragisk utveckling för hiphopen som allmänbildade i vinsammanhang.

För bra några år sedan höll ju Jay Z som bäst på att introducera Louis Roederers prestigechampagne ”Cristal” för allmänheten. När detta gick lite för bra och produktionen började kompromissa med kvaliteten, tog han dessutom sitt ansvar och bytte ner sig till den blingigare champagnen Armand de Brignac, där innehållet i flaskan inte var lika viktigt som prestigen.
Tyvärr tror jag inte att någon vändning är i sikte för Moscato vågen. Drycken har i sin massproducerade inkarnation alltför mycket gemensamt med alkoläsk för att hindra en generation lättpåverkade musikälskare från att lockas i fördärvet.

Själv ser jag fram emot bättre tider – för det är fullt möjligt att få in bättre viner i hiphop, ta Beastie Boys som på sin skiva ”Hello Nasty” lyckas rimma på Chateauneuf du Pape (mycket trevligt vindistrikt i södra Rhone-dalen där det är förbjudet att landa Flygande tefat).

Ifall ni trots allt vill sippa Moscato i helgen så ha det till en friskare fruktdessert eller för sig själv. Som måltidsdryck är den alltför söt.

Michele Chiarlo, Nivole 2010 74:-
Michele Chiarlo producerar i första hand röda Nebbioloviner, men har också en mindre produktion av Moscato – här i halvflaska.

Castiôn Moscato d’Asti 2011 85:-
Klassisk Moscato d’Asti med druvtypisk arom och smak.