Etiketter

, ,

Foto: Marin Lindström

Satt och planerade lite kring ölsortiment till en kommande krog här i Malmö där jag kommer att jobba och kom att tänka på det här med lättöl.

Som bekant så är svensk alkohollagstiftning kring öl indelat i olika kategorier. Öl över 3,5% är starköl, öl mellan 2,25% och 3,5% är folköl och under 2,25% är det i lagens mening en lättdryck. Dessutom gör skatteverket det lite mer avancerat med att öl under 2,8% är befriad från alkoholskatt. Alltså menar alkohollagen att lättöl inte är öl.

Så var det det här med tillverkningen. Det finns lite olika sätt att göra det på:
Ett alternativ som tydligen är vanligt på större bryggerier (har inget faktiskt belägg för detta), är att man brygger en öl och helt enkelt spär den med vatten till önskad alkoholhalt.
Man skulle också kunna brygga en öl som bara når upp till rätt alkoholhalt genom att inte ha tillräckligt stor mängd förjäsbart socker. Det är dessutom ett bra sätt att sälja sina produkter utan att ha tillstånd att tillverka alkohol.
Den metod som borde ge den godaste ölen är att man brygger en starkare öl och sedan destillerar bort alkoholen. Tydligen är det också den vanligaste metoden bland de större bryggerierna.

Frågan är nu bara om det finns några vettiga lättöl som man kan stå bakom när man ska servera dem? Alan Dougan på World Smallest Brewery brygger en riktigt god lättöl, som går varm på luncherna, men i övrigt är Nanny State från Brewdog den ända jag känner till och tydligen ska den vara ännu bättre om man blandar den med en Spendrups!

Är det någon som har några bra tips angående detta??