Etiketter

, ,

Vi har fått vårt första gästinlägg! Maja rapporterar från Sällskapet Maltes hembryggarfestival.

I lördags var det alltså återigen dags för sällskapet Maltes årliga hembrygdsfestival. I år var förväntningarna höga hos alla inblandade, jag vågar säga högre än någonsin (2 år) förut! Det förväntades hög, riktigt hög kvalitet på de tävlande ölen och jag kan nöjt konstatera att förhoppningarna infriades! Tyvärr fick jag med mig ett oklottrat program hem och inte det som jag skrivit en massa kommentarer i, surt, för jag fick i mig lite för mycket alkohol för att minnas allt klart…. Några öl som fastnade speciellt i minnet då? Jo,

Brasserie Vellanches ”what saison? Kalamata edition” Där bryggaren Balder med hjälpredorna Gripen och Kristopher lagrat saison på kalamataolivkärnor! Spännande, inte så dumt alls faktiskt 🙂

Helsingborgs hembryggargille hade, som de nämner på sin blogg, lyckats fint med balansen i sin brygd. De ställde i år upp med en mörk belgare vid namn ”Monks of Dschubba” på 8,7%. Jag gillar fylligheten som alkoholen bidrar och i en belgare är den oumbärlig! Gott, fint sammansatt med toner av ek och portvin. Jag förstår att de funderade på att skippa medverkan i festivalen och dricka upp det hela själva 🙂

Kapusta Brewing Ställde upp med två riktigt bra öl. En Saison med fläderbär, rosépeppar och blodapelsinzest som kallades ”Elderberry´s Farmhouse Ale” på 6%. Denna öl hade jäst i 30 graders värme (!) för att få en komplex fruktig karaktär. Det var en väldigt trevlig, som sig bör fruktig och lite pepprig, öl med smaker som definivt samarbetade! Den andra var en Oatmeal stout på 7% med etiopiskt kaffe, ”Colm´s breakfast stout”. Jag är så svag för oatmeal stouts och med kaffe i så kan man inte annat än applådera om den görs så bra som av Kapusta Brewing!

En annan klar favorit var Køkkenöls ”#44 Heksebryg Blackout” en amerikansk rågporter på 7,5 % smaksatt med persisk rålakrits! Oh my! Detta var godis!! De mjuka tonerna från rågen gick så fint ihop med lakritsen! Bra jobbat säger jag!

Sipparps Husbryggeri ställde upp med en råg-IPA som inte gick av för hackor.
Anders and Ale hade en dubbeltorrhumlad IPA, ”Hop squeeze” med frisk bitterhet som jag gillade.
Alan Dougan tävlade med en mjöd med honung från Operans bikupor, härligt stor honungssötma, Malmjöd hette den, fyndigt nog.
Bryggare Bergström ställde upp med den lyckade IPAn”Caiman Blues”, frisk och välbalanserad.
Chad Beers Australieniserade amerikanska IPA ”Acronym Ale” och portern ”Paton´s pacific porter” var fina hantverk.
Hampus Brewing serverade ”Med hjärtat i mäskkärlet”, en brettanomyces eklagrad Golden ikke-Ale, en öl jäst på Brettanomycesjäst som varken ger lager eller ale. Spännande och annorlunda.
Ljungens bryggeri bjöd på ”Skytts härad”, en engelsk ale. en öltyp som inte är så vanlig i dessa sammanhang men väl så uppskattad!
Ripgatans brygghus hade med sin ”Brownie”, en brun ale, som premiärserverades på festivalen.
Seven brewers ställde upp med fyra öl, de jag gillade bäst var ”IPA nr 3” och ”Lakritsporter” som påminde väldigt mycket om den lakritsporter jag själv bryggde till Johan i 30-årspresent förra året!
Södra innerstans Brygghus ställde upp med en amerikansk IPA med namnet ”Duck me! It´s hunting season” med wiskeytoner som uppstått i jäsningen, kul!
Tobias Stegk och Holger Krawczyk hade med sig en fin weizenbock, ”Brunator”,
Värnhemsöl bjöd på ”Vinbärs”, Ulf Tigertass hade med mjödet ”Freja”.
Brew Bros hade med sig två rejäla öl, ”Xtra Alt” och ”DIPA” robusta och vällagade.
Thomas Fransson bjöd på ”Commotion” en belgisk dark amber ale, med mörka toner av torkad frukt och en Farmhouse ale ”Erection” jäst med brettanomyces (Fransson och den andra brettbryggaren,Hampus, är kompisar på Sveriges Bryggradio).

Så, vem vann?? Det gjorde Hannes från Nerdbrewing såklart!!! Hannes bjöd på en kolsvart imperial stout med alkoholhalt på 9,5%. Fyllig, chokladig och rostade toner! Hannes skördade framgångar som årets Grönöling i SM i hembryggning i år med ”Else if imperial stout” och nu ska han få brygga sin fantastiska ”Else if imperial stout 2.0” på Malmö Brygghus. Ölen kommer säljas på, förutom Malmö brygghus såklart, även, Bishop´s arms på Gustav Adolfs torg, På Besök på Nobelvägen och en ny ölkrog på Möllan som öppnar i november (mer om den senare :))

Tvåa kom Sipparps husbryggeri och trea Seven Brewers lakritsporter! Mycket välförtjänt!

Det snackades mycket om saison och farmhouse ale som det nya heta. Ska man vara cool inom ölvärlden så ska man se ner på allt som är rejält humlat. Det lyfts på ögonbryn åt IPA och APA, DIPA är bara sååååå 2011…. Trams säger jag, mångfald is the shit! Lakritstrenden låg också både i luften och i glasen. Maltes styrelse bryggde en engelsk mild som de ville pusha. En real ale, lite kolsyra och lågt IBU. Kul också att flera bryggare gett sig på råg och havre!