Etiketter

, , ,

I det stora landet i väster finns det en ganska gammal bryggeritradition kring oktober och framförallt till halloween och thanksgiving. I stort sätt alla amerikanska bryggerier med självaktning (och en del icke amerikanska) brygger sin egen pumpaöl.

Recepten och hur man använder pumpan i bryggningen kan skilja sig rejält åt, där en del använder pumpabitar i koket, en del pumpapuré på burk och andra använder artificiell pumpasmak. Väldigt många pumpaöl är också kryddade med kryddor som är typiska för amerikansk höst och vinter; kanel, ingefära, nejlika, muskot och kryddpeppar.

Den typiska pumpaölen är i grunden bryggd som en söt amerikansk brown ale, sött maltig och dåligt med humlebeska, där jästen får ge en lite lätt fruktighet.

Personligen tycker jag att de godaste pumpaölen är de som är lite snällt kryddade och låter en mustig pumpasmak, gärna lätt rostad, krypa fram och där det hela är förstärkt av en aningens högre alkoholhalt. Jag har upplevt att en del kan bli på tok för söt- och kryddsliskiga, lite som vissa billiga danska massproducerade julöl.

Systembolaget får faktiskt en pumpaöl i sitt sortiment dagen efter halloween, den 1/11, Samuel Adams Harvest Pumpkin Ale, nr 11040. (systembolagetlänk kommer)
Den är rätt så trevlig och kan vara en introduktion till en fin tradition.

Själv ska jag nog dricka Dogfish Head Punkin Ale runt halloween, gott!