Etiketter

, ,

En del kanske har undrat hur öl faktiskt bryggs. De flesta har säkert sett den föga informativa reklamen från Falcon där man ser hur öl ”tillverkas”. Det hela är ju lite mer avancerat än så, men inte mycket egentligen.

Man skulle kunna säga att det hela börjar med malt. Vad är då malt?
Malt tillverkas av korn (finns av vete och andra sädesslag också) som skördas och fuktas, för att sedan gro. Detta görs för att få fram rätt enzym som kan omvandla stärkelsen i malten till rätt sockerarter.
När man sen ska brygga blandas den torkade malten med varmt vatten och det hela får stå tills önskad mängd socker har lösts upp i vattnet. Nu har man vört.
Till vörten tillsätter man under kok humle. Humlens huvudsakliga funktion är att verka bakteriedödande, men ger en massa god smak också. Beroende på hur länge humlen kokas i vörten får man fram olika mängder smak, doft och bitterhet.
Efter koket kyls vörten och man tillsätter jäst och det hela får jäsa ett par veckor och sedan tappas upp på flaska eller fat och få kolsyra antingen från tillsatt kolsyra eller med efterjäsning på flaskan.

Svårare än så är det egentligen inte och jag tycker definitivt alla ska testa att brygga själva.
Sen kan alla stegen göras hur avancerade som helst, men det tycker jag inte ska avskräcka.

Jag tänker inte rekommendera vad ni ska dricka till helgen, utan istället rekommendera vad ni ska göra. I alla fall om ni bor i Skåne, eller känner er att ta er till Malmö. Sällskapet Malte ordnar nämligen hembryggarfestival med över 30 olika öl att prova och rösta på. Vinnaren får brygga sin öl kommersiellt och förra årets vinnare gjorde succé med Möllan Porter som bland annat såldes på malmö brygghus och Bishop’s Arms.
Sista anmälningsdag är idag, onsdag och all information ni behöver hittar ni på hemsidan eller på Facebook.