Etiketter

, ,

När jag nu ska skriva en Hummer-post så får jag erkänna att jag måste googla lite – eller snarare en hel del.  Med ett par lysande undantag utgörs mina hummererfarenheter av en serie djupfrysta nyårshumrar med stigande tillagningssvårighet. Alltså känns det ganska främmande för mig med hummerpremiärer, auktioner och att lägga uppemot 4000:- för en hummer. Tack och lov då för google som snabbt kan svänga ihop lite intressanta och sannolika hummerfakta.

Googles tre hummersanningar:

  •  Man ska bara äta Hummer de månader med bokstaven ”R” i.
  • Ett av de mest bizarra hummerrecepten är ”Hummer Salvador Dali” vilket  är en hummer späckad med gåslever serverad med svarta vintertryfflar stora som golfbollar. Denna hedonistiska tillrättning ska tydligen ha avnjutits av Dalí i hans tillflyktsort Cadaques.
  • Europeiska humrar (framför allt de i kallare vatten) tar längre tid på sig att växa sig stora jämfört med Amerikanska. Dessutom blir de inte lika feta.

Nu när vi kan hummer så tänkte jag gå vidare med vinerna. Att matcha vin med hummer handlar mycket om att matcha vin med tillbehören – till Salvador Dalís hummeranrättning skulle man ju till och med kunna tänka sig ett kraftigt rött vin.
Helst vill man låta hummerns smak vara den som dominerar anrättningen, och då är det champagne eller friska vita viner som gäller.
Eftersom jag redan avhandlat både Champagne och Riesling ganska nyligen så tänkte jag istället passa på att slå ett slag för ett annat vin: Chenin Blanc.

Chenin Blanc kommer från Loire dalen i Frankrike, även om den även odlas  på annat håll. Det är dock i Loiredalens mylla som den ger upphov till de friska,  mineraldrivna vinerna som kompletterar hummern så bra utan att för den sakens skull dominera smakbilden. I smaken finner man även en frisk granny-smith äppleton, stenfrukt, vax och blommande örter.

Loiredalen borde egentligen vara lite för kallt för att Chenin Blanc druvan ska mogna ordentligt. Dock finns det vingårdar som har ett gynnsamt mikroklimat (till exempel i en skyddad dalgång, eller vid en värmelagrande flod) som ger den där extra lilla värmen som gör det möjligt att odla Chenin Blanc.  Skörden låter också vänta på sig lite längre än i många varmare regioner och sker ofta i etapper, allteftersom druvorna blir mogna – allt för att uppnå optimal mognad.
Men precis som med de Europeiska humrarna så blir det ju alltid lite bättre när det fått lite mer tid på sig att utvecklas.

Som tur är så står det faktiskt lite chenin blanc på bolagets hyllor:
Domaine FL Le Chenin 2010 – Domaine Jo Pithon 109:-

Och för den som ändå vill ha bubbel till sin hummer så innehåller denna crémant 60% chenin blanc:
Langlois Crémant de Loire Brut 119:-

För er som vill veta ännu mer kan jag rekommenedera detta inlägg om Chenin Blanc.