Etiketter

, ,

Jag tycker att alla borde prova öl under mer ordnade former. Det är en väldigt bra sätt att spendera en kväll med vänner på och man får ofta lära sig nåt nytt om drycken man normalt kanske bara häller i sig.

Ett första gott råd om man ska sätta ihop en egen provning är att tänka sig ett tema. Med temat kan gå på bredd med t.ex. en mer grundläggande öltypsprovning, eller mer på djupet där man kanske utforskar en specifik ölstil i kombination med en region. Tänk dock på att lägga upp det på rätt sätt för er tänkta publik. Det kanske bara är de allra mest inbitna som uppskattar en Gueuzeprovning (Belgisk spontanjäst, blandad och lagrad stil) eller en provning med amerikanska fatlagrade imperial stout. Jag brukar satsa på fem-sex öl på en provning, inte för få och inte så pass många att man tappar smaklökarna helt.

Vad som också är bra att tänka på är i vilken ordning man provar de utvalda ölen. Ett bra riktmärke är starkare smaker senare i provningen; svagare humlad öl före starkare, låg alkohol före hög, låg syra före hög och svagare maltsmaker före sötare. Man kan självklart frångå detta för att få fram vissa önskade smakeffekter och för att få brott i sin provning. Om man t.ex. håller en mer allmän provning så lägger jag gärna in ett smakavbrott i form av en syrligare öl mellan lite humligare och ljusare öl och de mörka och kraftiga.

Ni bör också se upp med vilken ordning ni provar av ett annat skäl: fel ordning kan få annorlunda smaker att framträda, på gott och ont.
En mer allmän nybörjarprovning jag brukar hålla börjar jag med en lättare lager med tydlig amerikans humleprofil, går vidare till en söt och lite mörkare lager och sedan en dubbel IPA, med både mycket sötma och humle. Provar man istället dessa tre i omvänd ordning kommer den mörka lagern bara smaka sliskigt mycket sirap och bröd och den ljusare lagern kattkiss!

Använd ett glas till varje öl, så ni kan gå tillbaka och smaka de tidiga ölen igen och glöm inte vatten och tilltugg och provningsprotokoll om folk vill ha det.

Det finns en mängd bra resurser på Sällskapet Maltes hemsida, bland annat vilka provningar de kört tidigare och protokoll.

En bra grundprovning:
Bedarö Bitter
Nils Oscar Kalasöl
Sierra Nevada Torpedo IPA
Rodenbach Grand Cru
Rochefort 10
Slottskällan Imperial Stout