Etiketter

, , , ,

Chardonnay är en druva som säkert känns igen av de flesta.
Samtidigt är det inte många som stoltserar med att vara särskilt förtjusta i den.
Visst bröstar sig folk med sin fäblesse för vit bourgogne, chablis eller champagne, men nästan aldrig för chardonnay.

Annat var det på åttiotalet, då var det innedruvan nummer ett, och ju smörigare och maffigare den smakade desto bättre.  För att få ut så mycket smak som möjligt lät man druvorna mogna maximalt och lagrade dem i små, nya fat. Smaken fick då en fyllig popcornsmörig smak, som i många fall blev övermäktig chardonnaydruvans naturliga smak av fikon, ananas, honung och mogna äpplen.  Men i 80-talets yuppiekultur var det ”more is more” som gällde.

Det förekommer fortfarande hos vissa producenter att man använder rikligt med fat, men populäriteten med smörig chardonnay har sakta men säkert sinat de senaste 20 åren.

Chardonnaydruvan blev till och med så ogillad att begreppet Anything But Chardonnay (ABC) blev ett standardsvar (i alla fall i USA) när man beställde vitt vin.

Dagens chardonnay liknar allt mer de vitviner som produceras i Bourgogne – med en diskret integrerad fatning, som balanserar och förstärker druvans naturliga smakprofil.
Det finns även chardonnay som inte är lagrad på fat. Skolboksexemplet är i detta fall Chablis, som även ifall de ibland jäser på stora neutrala fat, nästan alltid lagras antingen i betong eller på ståltank. Resultatet är ett friskare vin med  citrustoner och markerad mineralitet.

Sedan är ju chardonnay den vita druvan i champagne också, men det är ju en annan historia.

På grund av de olika lagringsstilar som finns fungerar vinen till ett stort antal olika rätter. Lite fylligare Chardonnay fungerar utmärkt till kycklingrätter och smakrikare fiskrätter, medan den friskare typen passar bättre till lättare fisk och skaldjur.

De bästa chardonnayvinerna kommer i min smak från Frankrike och USA, men druvan odlas  i de flesta vinproducerande länder, mycket på grund av att det är en tålig druva som ger god avkastning i de flesta jordmåner.
Andra vinregioner som producerar Chardonnay och kan vara intressanta att testa är t ex:
Nya Zeeland, Sydafrika och Italien.

Vinen smakar bäst kylda till 8 – 10 grader.

Fatlagrad Chardonnay:

Saint-Véran Réserve Joseph Deshaires 99:-
Lätt fatad chardonnay från Maconnais i sydligaste Bourgogne

Bonterra Chardonnay 135:-
Lite dyrare, men också lite ”fjäskigare” och fylligare

Torricella 139:-
Italienskt uttryck av chardonnay som ändå är förvillande lik en bra Bourgogne
– som förstås skulle gå på bra mycket mer.

Ofatad Chardonnay:

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 99:-
Frisk, mineralisk chardonnay från närheten av Chablis.
Testa gärna också Clotilde’s Chablis för 139:-av druvor från Chablis.

Jordan Unoaked Chardonnay 119:-
En oekad chardonnay från Sydafrika, något fruktigare än en Chablis men ren och frisk.
(Kommer från beställningssortimentet – men det kan vara kul att jämföra med en fatad)