Etiketter

, ,

Frukt är godis… eller inte. Jag satt och läste lite recept och kom att tänka på att det är bra tider för frukt och bär. Och äpple. Och öl… Eller frukt i öl.

Frukt och bär passar alldeles perfekt med och i öl. Generellt kan man tänka kraftig och söt frukt passar bra med kraftig och söt öl och tvärt om. Imperial stout till hallon eller fruktig IPA till päron är till exempel bra kombinationer.

Frukt i öl är också riktigt gott. Det finns en mängd varianter, men de bästa är baserade på spontanjäst öl. Den mest traditionella varianten är kriek, som görs genom att man jäser belgisk lambic tillsammans med en sorts sura körsbär. Man får då en ganska syrlig öl med toner från körsbären, framförallt kärnorna som ger en viss ton av bittermandel. Kriek blir ofta sötare med lagring, men dessvärre tillsätter vissa bryggerier sötningsmedel vilket kan förstöra en del av smaken.
I belgien är det också vanligt med framboise (hallon) och det finns en drös till: persika, lyche, blåbär, tranbär, vinbär och så vidare.

Köp, prova, lagra och prova mer!

Nu kommer dock problemet. Bolaget har ett ganska (mycket!) begränsat utbud. Det finns bara en öl i ordinarie sortiment, Timmermans Kriek. Däremot finns det lite mer i beställningssortimentet och det kommer en del ibland i månadssläppen.

Så veckans tips då:

Eftersom det är det enda som finns på hyllorna, Timmermans Kriek. Ändå helt ok.

En gammal favorit: Lindemanns Apple. Riktigt god, med massor av friska gröna äpplen! Slår nästan all cider på fingrarna.
Problemet är att man måste beställa helt kolli från bolaget, eller leta upp den på krogen. Brukar faktiskt finnas.

Bilden är förresten på den utmärkta Mikkeller Sour Bitch, en sur sak med lichi bryggd hos De Proefbrouwerij.