Etiketter

, , ,

-Vad är det egentligen vinerna smakar? Är en fråga jag brukar få.
-Precis det du tycker att de smakar, är mitt standardsvar.

Alla har sitt eget sätt att smaka ett vin, och att begränsa någon genom att berätta vad han eller hon ”får” smaka känns rent av kontraproduktivt. Men ni har ju säkert lagt märke till att samtliga systembolagets viner kommer med en smakbeskrivning, som till och med finns utskriven på butikernas hyllor.
”Torr, karaktärsfulll, nyanserad smak med inslag av mogna röda äpplen, nypon, örter och blodgrapefrukt” kan det till exempel stå.

Det är ju bra att de försöker beskriva vad vi kan smaka när vi sedan dricker vinet, om det inte vore för att den begränsade noteringen. Det känns som om systembolagets provare har fått en lista med godkända markörer som de sedan fått dela ut – 4st per vin.
Till exempel innehåller i princip alla Bordeaux-viner någon variant på ”svarta vinbär, örter, tobak och ceder”.

Så har de här smaknoteringarna något existensberättigande på bolagets hyllor? För att inte bara vara negativ har jag ansträngt mig och nedtecknat ett par tänkbara användningsområden:

1: Identifiera en specifik vintyp, från ett visst område, druva eller tillverkningsmetod. Förvisso ett korrekt användningsområde, ifall det inte vore för att allt detta redan står på hyllkanten – dessutom mer läsbart för de som inte omedelbart kan omvandla smaknoteringar till vinregioner. Mer sannolikt är det att noteringen används i systembolagets förfrågan vid upphandlingen av vinet.

2: För att man lättare ska kunna hitta de viner man gillar. Detta är ett het tips som jag en gång fått vid ett systembolagsbesök. Expediten i fråga hade ”tobak” som sin favoritsmak på vin. Jag försökte undersöka ifall det kunde ligga någonting i detta påstående, men upptäckte bara att det finns väldigt många olika smaker på vintobak.

3: För att man ska kunna sitta hemma, blindprova och ”plocka poäng”
Vilket ofta även är praxis vid en del vinprovningar – flest rätt vinner.
Det är den här biten som jag tycker kan vara lite utarmande. Visst kan det vara intressant att se ifall man faktiskt kan känna alla de smaker och dofter som det sägs ska finnas i vinet, men i min erfarenhet hindrar denna mekaniska exercis en från att njuta av vinet.

Nej, inte ens ifall jag försöker blir det någon rätsida på det. Jag tycker nog att ifall man ska ge vinnoteringar så ska man inte göra det för att inventera, målet måste vara att inspirera och berika. Detta gör man inte genom att pricka av ett par markörer, utan att i skrift förmedla en känsla, en personlig betraktelse eller genom att helt enkelt chockera.
Det finns många vinbloggare som är bra på detta – flera av dem återfinns i min länklista.

Fredagens vintips kommer tillsammans med ett minnesvärt utdrag från den numera avsomnade bloggen ”Drucket”:

”Du är en svettig dräng som står i stallet och mockar efter korna. Du hör fruktansvärda skrik. Du rusar ut ur stallet och sätter fart mot avgrundsvrålen, de kommer från det rostiga plåtskjulet. Du har bråttom, tänker dig inte för, välter ut hinken med jästa körsbär som står ivägen, knuffar omkull pigan och hennes bricka med din lunch: nybakt bröd, nyskördade grönsaker och en prilla snus. Du sparkar upp den skeva dörren till skjulet och en fruktansvärd scen möter dig: alla är döda, jordgolvet är täckt av blod och kroppsdelar. Det svartnar, du faller med ansiktet före rakt ner i jord, rost och blod – du har just druckit ett glas ”Château La Tour de By”