Etiketter

, , , ,

Mellan den 22e september och den 7e oktober firas Oktoberfest i München. Ett helt  tokigt event, där det serveras mängder öl till mängder med folk.

Oktoberfest startades 1810, för att fira giftermålet mellan kronprins Ludwig och prinsessan Therese av Bavaria.
Då var det den 10e oktober som gällde, men sedan dess har det flyttats fram och tillbaka och varar numera i 16 dagar och avslutas alltid (nästan) den första söndagen i oktober.
Från att ha varit en enorm bröllopsfest, har det numera blivit världens största folkfest. 2010 var festivalområdet 31ha stort och man serverade 7,1 miljoner lite öl till 6,4 miljoner besökare!

Och så det här om öl.
Ölen som får serveras lyder under ett par regler: den måste vara bryggd enligt Reinheitsgebot, inom Münchens stadsgräns och landa på minst 6% i alkohol. Detta gör att endast sex bryggerier kvalar in:

Nu kanske sex bryggerier låter fullt tillräckligt, men jag får nog ändå säga att det känns lite begränsat när i stort sätt all ölen smakar likadant och dessutom inte alltid helt angenämt.

Vad ska man då satsa på istället?
De flesta städer i närheten av München har sina egna ölfestivaler som tydligen är mindre och mysigare och dessutom serverar ett bredare ölutbud.

Och dricka…
Systembolaget släppte en del ”oktoberfestöl” den 1/9 och självklart finns en del av Münchenbryggerierna representerade där, men det är en del av de andra som är mer intressanta. De uppfyller visserligen inte kraven från Oktoberfest, de är inte ens tyska, men jag tycker nog att de är betydligt godare, är ganska ”Bayerska” i smaken och passar dessutom utmärkt till höstmat.

FrEQuency No sleep in october

Nils Oscar Oktoberfest

S:t Eriks Oktoberfest

Black Isle Jocktoberfest
Visserligen inte en riktig oktoberfestöl, men bryggd till ”den bästa skotska ölfestivalen i världen”.