Etiketter

, ,

Början av september betyder för många en återvändo till rutiner med jobb och skola och ett sämre och dystrare väder.
För mig handlar september om sensommar och god mat. Det är nu de bästa svenska råvarorna kommer. Över hela Sverige pågår skördemarknader och i Skåne avslutas september med äpplemarknad och konstevenemang.
I ölens värld är det också skördetid. Humlen ska plockas och läggas på tork och kornet skördas på de flesta håll. Generellt sett kommer det dock inte någon öl med säsongens råvaror nu, utan betydligt senare. Kornet skall skördas, mältas (groddas, mer om det en annan gång), torkas, rostas och så vidare och humlen skall torkas.
Det finns dock ett undantag, våthumlad öl, där bryggeriet använder humlen inom 24 timmar efter att den är plockad och därmed är helt färsk.
Detta ger en frisk och “grön” smak till ölet.

Några tips i butiken:

BrewDog Zeitgeist

Skottsk svart lager. Söt och aningen rostad och passar riktigt bra till rätter med nyplockad svamp.

Westmalle Tripel

En fruktig, söt och aningen jästig typisk belgisk tripel. Kommer från en av de fem trappistklosterna. Passar perfekt till en fransk eller skånsk äppelkaka.

Sierra Nevada Harvest Southern Hemisphere

En våthumlad IPA från USA, bryggd på Nya Zeeländsk humle. Vad som dock är lite tråkigt är att ölen borde levererats en tre månader tidigare och kan ha tappat lite humlesmaker på den tiden.
Aningen karamellig med citrus och kryddor från humlen. Passar fint till en fransk potatissallad eller liknande lättare rätt.