Etiketter

, ,

Italien är kanske det största vinlandet efter Frankrike traditionellt sett, och även om nya vinländer ständigt positionerar sig finns det fortfarande inget riktigt hot mot den tradition och diversitet som de båda vinländerna står för.

Italien är kanske känt för sina stora viner Barolo från Piemonte och Brunello från Toscana, men sitter även på det kanske största druvmaterialet hos något vinland.
Må vara att Italiens 12 vanligaste sorter står för mer än 50% av landets produktion, det finns ändå minst ett dussin andra druvor som har stor lokalekonomisk påverkan samt över hundratalet som enbart odlas på några enstaka hektar och bara väntar på att bli upptäckta.

Det är bland de lite undanskymda distrikten man kan hitta de väldigt karaktärsfulla och matvänliga vinerna, ofta även till en rimlig peng.

Några tips från systembolagets hyllor:

 Aglianicodruvan:
Aglianicovinerna från Taurasi brukar liknas vid Piemontes Baroloviner i komplexitet, men där Barolo har en mer sval distansierad komplexitet är Aglianicov mer rustik och charmig.
Här har vi en lite enklare variant, men trots det med den tydliga Agliancio karaktären med torkade körsbär, örter och mörk choklad.

Terredora Aglianico 2010

Negroamarodruvan:
Druvan odlas nästan uteslutande i Apulien och i synnerhet i Salento, dvs Italiens ”klack”.
Vinerna brukar vara väldigt rustika i karaktären, med en viss kryddighet och inslag av plommon, lakrits och tobak. Den blandas ofta med Malvasia Nera som i detta fall.

Salice Salentino Riserva 2007