Etiketter

, ,

Förra veckan avverkade jag bubbeltipsen för i år, så idag tänkte jag gå in för något helt annat. Dagen efter nyårsafton när man vaknat, slötittat igenom Ivanhoe, i bästa fall aktiverat sig (jag tror att detta blir svårt att undvika i år) så kan det vara ganska skönt att titta på någon film – givetvis med vintema!

Ja, jag tänker komma med den urgamla vinfilmsrekommendationen: Sideways (I ärlighetens namn så finns det väldigt få bra vinfilmer som även är bra filmer).
Men jag tänkte slänga in en bonus – visst har man (läs jag) funderat på vilka viner de dricker i den där filmen och ifall de går att få tag på i Sverige?

Så här kommer listan:

 Sideways-Viner:

1. Byron 1992 Sparkling Wine – Öppnas i bilen precis efter att Miles hämtat upp Jack i och dricks utan att kylas. Går inte att få tag på i Sverige eftersom det inte görs längre.

2. Sanford Vin Gris. Det första vin som Jack och Miles dricker när de äntligen börjar sin första dag av provsmakningar. Går inte att få tag på i Sverige

3. Foxen Vineyards Ingen specifik flaska syns i bild under denna provning – detta är den scen där provningsledaren vänder ryggen till Miles och Jack varpå de fyller på sina glas och halsar innehållet.
Går inte att få tag på i Sverige

4. Kalyra Chardonnay och Cabernet Franc – Det är här som Miles och Jack träffar Stephanie och förtalar Cabernet Franc. Går inte att få tag på i Sverige

5. Fiddlehead Cellars Sauvignon Blanc, Honeysuckle. Detta är vinet som Maya dricker när Miles först träffar henne på restaurangen där de ska äta. Han uppskattar vinet så mycket att han beställer ett eget glas.. Går inte att få tag på i Sverige

6. Whitcraft 2001 Pinot noir – ett av de många vinerna som serverades under middagen – Går inte att få tag på i Sverige

7. Sea Smoke Botella Pinot Noir – ett av de många vinerna som serverades under middagen. Botella finns inte att tillgå på systembolaget – men 2 av de dyrare vinerna finns att köpa här.
8. Kistler Sonoma Coast Pinot Noir – ytterligare ett av de många vinerna som serverades under middagen – Går inte att få tag på i Sverige

9. Louis Latour Pommard Premier Cru – ytterligare ett av de många vinerna som serverades under middagen – Går inte att få tag på i Sverige

10. Andrew Murray Estate Syrah – detta är vinet som Miles och Maya väljer från Stephanies vinställ, innan de går vidare ut på verandan för att filosofera om vin. Syrah:n finns inte i Sverige men väl Grenachen.

11. Lucas & Lewellen (Vilket av deras viner det gäller framgår inte.) Denna flaska står på Miles nattduksbord under scenen där Miles ligger i sängen och läser tidningar och tittar på TV.
Lucas & Lewellens Syrah finns i beställningssortimentet.

12. Hitching Post Bien Nacido Pinot Noir och Highliner Pinot Noir. Miles dricker dessa viner på the Hitching Post efter att gått dit för att se ifall Maya jobbar den kvällen. Går inte att få tag på i Sverige

13. Cheval Blanc 1961 Är Miles käraste vinägodel, och är ironiskt nog en blandning av Merlot och Cabernet Franc – de två druvor som Miles genomgående spyr galla över genom filmen. Vinet dricks slutligen av Miles på en snabbmatsrestaurang ur ett plastglas.
Cheval Blanc finns i många årgångar – men kostar skjortan.

Ifall ni blir sugna på att dricka Amerikansk Pinot Noir efter filmen kan jag rekommendera:

(Vinerna var billigare innan filmen blev populär)

Kings Ridge, Pinot Noir 109:-

Irony, Pinot Noir, 2010 129:-

Au Bon Climat, Pinot Noir, 2009 215:-

(Från Santa Barbara County – Där Sideways utspelar sig)