Etiketter

, ,

Nytt år och fullt upp på alla fronter innebär ett kort inlägg, så jag tar det som ligger nära till hands: en gammal favorit, på det sättet slipper jag googla alltför mycket.

Nu är det ju inte så att jag har ett favoritvin eller druva – ifall jag skulle få den frågan vrider jag på mig lätt och svarar undvikande –vad jag däremot kan erkänna är att jag har en avgjord fäblesse för druvan barbera.
Barbera odlas i det bergiga vinområdet Piemonte i norra Italien. Det är en av de vanligaste Italienska druvorna (efter Sangiovese och Montepulciano) och har traditionellt sett gett upphov till lite enklare viner.
Problemet har varit att syran har varit i högsta laget, vilket gjort att vinerna måste kombineras med mat (gärna fet sådan) för att kunna uppskattas till fullo.
På senare år har man lyckats ”runda av” smaken genom bättre urval av druvmaterialet och lagring på olika typer av fat.
Piemonte är ett av de två viktigaste vinområdena i italien (gissa det andra?), och här härskar Barolo och Barbarescovinerna ohotat. Problemet är att dessa viner kräver en ganska omfattande lagring för att nå sin fulla potential (1961 lär vara på topp just nu).
Vad Barberavinerna som god tvåa i distriktet erbjuder är en rustikare, mer fruktdriven tolkning av terroirn – som man dessutom inte behöver vänta i 50 år för att dricka.
Det finns ett ganska bra utbud av Barbera för den som har tålamod att vänta på systemets nyhetssläpp.
Några producenter att hålla utkik efter som gör Barbera helt i min smak är La Spinetta, Braida och Vietti.

Några tips:

 La Spinetta Ca’ Di Pian Barbera d’Asti

Noshörningsvin med massor av blåbär, svarta vinbär, bigarråer och mjölkchokladiga fat. Smaken är väldigt bärig med söt men slank frukt, lite nybakt blåbärspaj och underbart läskande syra.
Fungerar med lite kraftigare rätter kanske en Bistecca fiorentina?
Finns som halvflaska –bra läge att testa.

Liedholm Barbera d’Asti

Lite lättare vin än ovanstående med fin syra, inslag av blåbär, en aning körsbär och lingon, ekfat samt vanilj och örter, enkelt och okomplicerat. Perfekt till antipastin.

Briccotondo Barbera

En enklare barbera som I 2006 års tappning kammade hem 90 poäng hos Wine Spectator och hamnade på 74:e plats på deras top 100 lista – inte illa för ett vin i den här prisklassen.
Viner fungerar utmärkt till pizzan eller pastan.