Etiketter

, , , , , ,

Jag känner mig ambivalent inför att skriva en bloggpost om champagne.
På ett sätt är champagne mer ett koncept än ett vin, en föga inbjudande statussymbol som står för många av de värderingar som jag själv föraktar. Samtidigt är det en fullständigt oemotståndlig dryck som smakmässigt bjuder både på en komplexitet och diverstitet som få om möjligt ingen annan vintyp kan matcha. Och så blir man väldigt glad av den.

Så nu inför nyår tänkte jag till min bästa förmåga guida er som ska ut och köpa champagne.

Först finns det tre viktiga regler som man absolut inte får glömma: 

1: Drick inte champagnen vid tolvslaget, vid det laget har man förmodligen druckit så pass mycket att man inte kan ägna champagnen sin fulla uppmärksamhet – och det förtjänar den!

2: Köp aldrig under några omständigheter Moêt!

3: Köp istället Champagne antingen till apertif eller till maten – det går faktiskt att dricka champagne till samtliga rätter.

Hemligheten med de olika karaktärerna ligger i att man blandar olika druvsorter, vin från olika lägen, olika årgångar, samt väljer olika dosage –sockertillsatsen som avgör champagnens söthetsgrad.
På så sätt skapas både slanka och fylliga, fruktiga och blommiga, friska och mogna, söta och torra champagnesorter. Även bra och dåliga, komplexa och endimensionella, dyra och billiga.

(klicka på texten nedan för att få den större)

Hur ska man tänka när man sätter ihop nyårsmenyn?

Apertif:
Årgångslös Brut eller blanc de blanc
Champagne: Laurent perrier
Mousserande: Codorniu Seleccion Raventos

Ostron/Skaldjur :
Blanc de blanc
Champagne: Billecart Salmon
Mousserande: Lachéze Brut

Kaviar/Hummer/Lättare fiskrätter :
Brut
Champagne: Bollinger
Mousserande: Langlois Crémant de loire

Mer smakrika fiskrätter – lättare kötträtter :
Blanc de noir, rosé, milléssime
Champagne: Gosset Grand Rosé Brut
Mousserande: La Cheteau Cremand de Loire  

Dessert:
Sötare bubbel
Champagne: Cuvée Jean de la Fontaine
Mousserande: Moscato D’Asti Bricco Quaglia

Tolvslaget:
Mousserande: Lachéze Brut

Gott Nytt År!

P.S.1 Moet Milléssime, Rosé eller Dom Perignon kan rekommenderas, det är främst deras NV som är rena sockerdrickan (de har en totalproduktion på 30 000 000 flaskor) D.S.1

P.S. 2 Jag vet att Billecart Salmon inte är en Blanc de blanc – men det är en personlig favorit till skaldjur. D.S.2

Annonser