Etiketter

, , ,

Ibland kan det vara ganska så skönt att slippa laga mat, och bara köpa på sig lite väl valda charkuterier, ostar och oliver att avnjuta tillsammans med ett gott rött vin.

En favorit hemma hos oss till detta är vinerna från Priorat. Detta är ett litet område utanför Barcelona där man odlat vin sedan 1200 talet. Sitt namn har området fått från ett Priorkloster som anlades ungefär samtidigt. Jordmånen består av en rödaktig skiffer som kallas Llicorella.

Viner från Priorat är framställda från vinrankor som i många fall är mycket gamla. Detta kombinerat med en mager jordmån (llicorella:n) leder till mindre avkastning, med större koncentration av smak och socker i druvan som följd. Detta ger en väldigt intensiv smak, och tack vare jordmånen kompletteras det med en mineralkaraktär som är unik för området.

Vinerna är generellt sett blandningar med ett stort antal tillåtna druvor. De består dock oftast på en bas av Garnacha som kompletteras med ett antal andra druvor, bland annat Cariñena, Syrah, Cabernet Sauvignon.

Viner på systembolaget:

GR-174 2010, Casa Gran del Siurana
Druvor: granatxa, cabernet och cariñena
Pris 129:-

Finca El Puig 2006, Cellers Fuentes
Druvor: garnacha, cariñena och cabernet sauvignon
Pris 189:-

Ett budgetalternativ är att leta efter viner från granndistriktet Montsant, som inte har nått riktigt samma status och därför inte betingar samma priser.

Petit 2009, Celler Ronadelles
Druvor: garnacha och samsó
Pris: 95:-