Etiketter

,

 

Jag vill absolut inte påstå att jag är någon vinexpert som vet precis vad ni allra helst vill köpa till fredagsmyset när ni gör er räd mot bolagets hyllor. Jag ska inte heller tillskriva viner epitet som ”fynd”, ”bästa köp” eller dela ut solar, getingar eller någon annan typ av insekt.

Istället tänkte jag ta tillfället i akt att skriva om vin.
Riktigt vin alltså, inte den vätska som skeppas hit via tanker för att säljas på påse, PET eller tetra. Visst har dessa drycker sina förtjänster (framförallt alkoholiserande), men är ungefär lika svåra att skriva entusiasmerande om som Euroshoppers frysta broccoli.

Nu finns ju risken att det där låter lite snobbigt, men ifall vi istället tittar på vad man egentligen betalar för när man köper en flaska vin på systembolaget kanske det kommer i lite annan dager:

På en flaska för 50 kr blir fördelningen ca:

Som man kan se ovan så är producentdelen försvinnande liten i det stora hela, och man inser snabbt att det inte kan vara lätt att kunna prestera någonting hantverksmässigt för de pengarna.

Smärtgränsen för att producera ett ej direkt hälsovådligt vin ligger vid ca 15 – 20 kronor per ¾ liter, d.v.s. man bör betala en bit över 60 kronor för vinflaskan. Kostnaden för att producera vinet kan också ligga betydligt högre, beroende på avkastningsgrad på odlingarna, plockningsmetoder, nya fat etc.

Ifall vinet ändå är billigare än så kan det bero på bland annat att:

*  Producenten får rejält betalt för de viner som han säljer i eget namn, så    ”överskottet” säljs billigt till något kollektiv eller uppköpare.
*  Producenten får stort arealbidrag från EU eller det nationella bidragssystemet.*  Lönekostnaderna är extremt låga, eller skörderesultatet är extremt bra.

Men hur påverkar detta mig då?
Nedanstående tabell visar ungefärligt hur producentpriset förhåller sig till det pris som man faktiskt betalar.

Man kan alltså se att man ger producenten 4 gånger mer resurser att jobba med ifall man köper ett vin för 111:- istället för 50:-.

Vad jag (ganska övertydligt) försöker komma fram till är att det faktiskt kan löna sig att lägga några tior extra ifall man har ett intresse av vad man dricker.

Sen kan det vara lite godare också.